Germania: Rata somajului a scazut la 5,6% in septembrie, cel mai redus nivel dupa 1990

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in Germania a scazut in septembrie mai mult decat estimau economistii, in timp ce rata somajului a coborat la un nivel minim record, semn ca firmele din cea mai mare economie europeana fac fata incetinirii de pe pietele emergente, transmit Reuters si DPA, informeaza AGERPRES.

Oficiul Federal pentru Munca a anuntat vineri ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat luna aceasta cu 23.000, pana la cifra ajustata de 2,506 milioane.

Rata somajului, care masoara proportia persoanelor fara loc de munca in raport cu populatia apta de munca, a scazut in perioada analizata la 5,6%, de la 5,7% in august, fiind cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990. Analistii se asteptau ca rata somajului sa se mentina la 5,7% iar numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa scada cu 15.000.

“Ciclul economic in Germania se muta spre un nivel de varf, ceea ce sprijina suplimentar piata fortei de munca. Redresarea Europei a majorat exporturile si investitiile corporatiilor, astfel incat cererea pentru angajati va creste iar salariilor ar putea urca, inclusiv anul viitor. Dar exista riscuri la adresa economiei, in special de pe urma aprecierii euro”, a afirmat Joerg Zeuner, economist sef la banca KfW.

“Piata fortei de munca continua sa aiba o evolutie buna in aceasta toamna. Cererea pentru angajati ramane foarte ridicata”, a afirmat seful Oficiului Federal pentru Munca, Detlef Scheele.

Oficiul federal de statistica (Destatis) a confirmat recent ca in trimestrul al doilea al acestui an Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,6% comparativ cu precedentele trei luni, o usoara incetinire fata de avansul de 0,7% inregistrat in primele trei luni ale anului. Insa in ritm anual, PIB-ul Germaniei a inregistrat o crestere de 2,1% in trimestrul al doilea, cel mai puternic avans din ultimii trei ani.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2