Germania va reduce la jumatate estimarea de crestere a economiei pentru 2019

PNL

Guvernul Germaniei va reduce la jumatate estimarea privind avansul celei mai mari economii europene in 2019, reflectand incetinirea din ce in ce mai accentuata din industrie, a declarat vineri o sursa guvernamentala pentru Reuters, informeaza AGERPRES.

Saptamana viitoare, Executivul de la Berlin ar urma sa anunte o expansiune a economiei de 0,5% anul acesta, fata de un avans de 1% previzionat in ianuarie.

Pentru anul viitor, ministrul Economiei, Peter Altmaier, se asteapta la o redresare a cresterii, pana la 1,5%, sustin sursele.

Si principalele institute de cercetare economica din Germania si-au redus la jumatate estimarile privind cresterea ce va fi inregistrata de prima economie europeana in acest an si au avertizat ca ritmul de crestere ar putea sa incetineasca si mai mult daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana fara un acord.

In raportul lor bianual, cele cinci institute economice, Ifo (Munchen), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) si RWI (Essen), estimeaza ca in acest an PIB-ul Germaniei va inregistra o crestere de 0,8%, fata de un avans de 1,9%, cat preconizau pana acum.

Productia industriala, ajustata in functie de factorii sezonieri si inflatie, a inregistrat in februarie un avans 0,7%, dupa un declin de 0,8% in luna precedenta, a anuntat recent Oficiul Federal de Statistica (Destatis), in timp ce analistii se asteptau la o crestere lunara de 0,5%. Industria prelucratoare a inregistrat un declin de 0,2% in februarie, iar activitatea in constructii a crescut cu 6,8%.

“Avansul in sectorul industrial s-a atenuat, iar tendinta se mentine, tinand cont de ritmul slab de crestere a comenzilor si de climatul de afaceri mai intunecat. In schimb, sectorul constructiilor inregistreaza o perioada de expansiune, vremea blanda sprijinind evolutia foarte buna din februarie”, se arata intr-un raport al Ministerului Economiei.

Daca incetinirea Germaniei se va inrautati, vor creste presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a oferi mai multe masuri in vederea stimularii cresterii economiei zonei euro.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, insa, la finele anului trecut, a evitat la limita intrarea in recesiune si, pe ansamblul anului 2018, a inregistrat cel mai slab ritm de crestere din ultimii cinci ani.

Analistii apreciaza ca avantul PIB-ului Germaniei incetineste deoarece exportatorii sunt afectati de cererea globala mai slaba, disputele comerciale dintre SUA si China si Brexit. Aceste riscuri externe sunt partial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piata solida a fortei de munca si de ratele scazute ale dobanzilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1