Gest simbolic de Ziua presei libere din Nord-Vestul tarii facut de avocatul Cristian Niculescu Tagarlas (FOTO)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

ziua presei din nord vest (1)”Ziua presei libere din Nord-Vestul tarii” a fost marcata in Baia Mare, joi, 17 martie, in cadrul unui eveniment special, in care s-au prezentat public reproduceri de fotografii vechi si carti postale ilustrand orasul Baia Mare, precum si pagini din ziarul „Gutinul”, predecesorul publicatiilor baimarene actuale.

Manifestarea a fost o dezbatere libera, organizata de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” in colaborare cu Asociatia SAVO (Scrieri vechi ale orasului) Satu Mare. Discutiile au fost moderate de catre directorul adjunct al bibliotecii, prof. univ. dr. Mircea Farcas si au privit libertatea de exprimare si de opinie, respectiv celelalte drepturi constitutionale ce deriva din acestea.

“In 1889, la 17 martie, a aparut numarul de proba al publicatiei ”Gutinul” care si-a propus sa apara in fiecare miercuri. A reusit sa faca acest lucru aproximativ un an, timp in care au aparut 52 de numere. Este de remarcat faptul ca ziarul avea litere romanesti. Avand in vedere ca este folosita ortografia aceea de la sfarsitul secolului XIX, citirea este destul de greoaie pentru cititorii zilelor noastre, fapt pentru care am expus pe vreo doua pagini modul de citire a literelor cu accent”, a declarat Ovidiu Mica, presedintele Asociatiei SAVO Satu Mare, initiator al evenimentului.

Libertatea de exprimare, principiu fundamental intr-o societate democratica, a fost invocata si de avocatul Cristian Niculescu Tagarlas, prezent la manifestare. Liderul liberal a subliniat ca drepturile de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor sunt inviolabile, iar acestea au fost castigate in decembrie 1989.

Cristian Niculescu Tagarlas chiar l-a surprins placut pe organizator, caruia i-a oferit, intr-un gest simbolic, o editie document din cotidianul baimarean “Graiul Maramuresului”, aparuta in ajunul Craciunului, in 24 decembrie 1989.

“Sunt un sustinator al presei si un luptator pentru libertatea presei in general. Ca si avocat, am aparat de-a lungul timpului multi jurnalisti sau trusturi de presa. Este important ca presa sa aiba libertate de opinie si de exprimare, sa critice politicienii sau diferite aspecte ale vietii sociale. Imi aduc aminte cu placere de un ziar la care am fost coordonator in clasa a IX-a, in anul 1991. Se numea ”Celelalte Cuvinte”. Era prima publicatie aparuta intr-un mediu liceal, la Colegiul “Vasile Lucaciu” A fost un mod de a ma exprima in spatiul public. Acum apar aceste drepturi constitutionale care prevad libertatea de opinie si interzicerea cenzurii”, a declarat avocatul Cristian Niculescu Tagarlas.

Presedintele PNL Baia Mare, avocatul Cristian Niculescu Tagarlas, a atentionat ca libertatea de exprimare este inviolabila, si a mai adaugat ca tot in Constitutia Romaniei se prevede clar ca dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit, iar autoritatile publice sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.

Andreea FAT

ziua presei din nord vest (2)

ziua presei din nord vest (4)

ziua presei din nord vest (5)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

  1. Attila

   Libera, da, de orice reguli, constrangeri sau limite. In-dependenta de realitate, de obiectivism, de interesul public, de adevar si onestitate. Folosita mereu pentru a promova ceva, exact ca si demersul din acest articol.

   Reply
 1. dilau

  prietene mmm, dar a existat vreodata?. da-mi si mie vreo 2-3 exemple de ziare, radio ,tv din baia mare 100% independente, din 90 incoace. intrebarea e si pentru altii, parerea mea e ca au fost vreo 2-3. :))))

  Reply
 2. dilau

  mai attila, ii zici prietenei andreea ca ai scris mult cindva – sper ca nu la pentru socialism sau scinteia – deci ai citit, auzit si vazut mult mai mult pina acum. zi si mie 2-3 ziare, radio sau tv din baia mare total independente – din 90 incoace – . hai ca au existat, macar pe la inceputurile lor.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *