Gheorghe Simon, deputatul din specia celor 100 de demnitari necuvantatori

Reclame home 1
Reclame home 1

Ignoranta este  mai aproape de adevar decat prejudecata” – Denis Diderot

Parlamentarismul presupune un demers democratic prin care poporul isi exercita puterea in interesul comun al cetatenilor. Intr-o tara civilizata in care mecanismele sociale functioneaza, deputatul este vocea electoratului din circumscriptia unde a fost ales si nu presul de picioare al unui partid. In tari precum Marea Britanie, Franta sau cele scandinave, omul politic este recrutat de head hunterii politici inca de pe bancile scolii, fiind scolit si pregatit pentru viitoarea cariera in functie de abilitatile personale si interesele partidului.

Doar in Romania e posibil sa ajungi politician, indiferent de antecedentele tale. Cine sunt demnitarii Romaniei? Un sabotor care a incendiat 37 de nave in portul Rouen, o duzina de securisti ajunsi guvernatori de banci, magnati media sau moguli in sport, ciobani deveniti europarlamentari, procurori plagiatori, jurnalisti santajisti, presedinti de IAS-uri si nomenklaturisti convertiti in ministri. Aceasta este sublima clasa politica actuala, cea care in ultimii 20 de ani a falimentat economia, sanatatea, educatia, turismul si armata , vanzand averea tarii pe nimic.

Analizand partidele din zoopolitikon, constatam ca avem doar niste entitati fara doctrina si lideri adevarati, populate cu specimene frustrate si indivizi ratati, o fauna incapabila sa emita o parere proprie fara sa citeasca de pe foaia de hartie primita de la seful de grup. Criza profunda de valori si caractere genereaza astazi o lipsa de competenta acuta, cantitatea de parlamentari fiind evaluabila la tona si nu la volumul masei de materie cenusie.

PSD Maramures nu face exceptie de la regula. Intorcand pe fata si pe dos organizatia judeteana, se poate constata ca nu avem lideri marcanti, ci doar niste traseisti politici, oportunisti si fripturisti a caror calitate unica o constituie flexibilitatea coloanei vertebrale. Un asemenea exemplu este si deputatul Gheorghe Simon, om al carui CV este mai sarac decat al unui elev de la Liceul Bogdan Voda din Viseu de Sus. Cum se poate ca un om care nu inseamna aproape nimic sa ajunga in Parlament? Raspunsul este dat de criza acuta de cadre din teritoriu, cea care a determinat ca un personaj obscur si cu prestatii insignifiante in Baia Mare sa ajunga parlamentar de Borsa-Viseu.

Cine este distinsul domn deputat si ce merite exceptionale are… greu de spus. Stim ca are o diploma de inginer mecanic obtinuta la Cluj, dar nu stim ce a facut timp de 20 de ani, prima si singura mentiune despre cariera sa fulminanta fiind cea potrivit careia intre 2008 si 2012 a functionat ca director general la SC Angred SRL din Baia Mare. Nu stim la ce gradinita a umblat, ce liceu a absolvit, cine i-au fost colegi sau diriginte si nici unde si-a terminat stagiatura. Nu stim pentru ca nu conteaza, rezultatele lui fiind nule si lipsite de relevanta.

Speculand un pic pe tema Angred SRL, ati observat sper ca toti parlamentarii au o fobie cu mentionarea functiilor de directori generali, ne-am informat si am aflat ca societatea comerciala respectiva a fost candva cea mai moderna din tot Ardealul, o bijuterie de sectie dotata in 1978 cu utilaje elvetiene si germane cu comanda program, un corp de muncitori de elita si privilegiul de a fi singura producatoare de reductoare sub licenta Bosch din Romania. Dupa o privatizare dubioasa, firma a decazut datorita managementului stralucit facut de o echipa de pupincuristi fara vocatie si pricepere, ajungand intr-un final pe mainile competente ale inginerului Gheorghe Simon, cel care a finalizat dezastrul bagand compania in faliment fizic si moral.

Asadar, pe linie profesionala domnul Simon este sublim, dar complet pe dinafara. Cariera politica este si mai relevanta… pana in anul 2000, domnul Simon a fost probabil inca comunist in sufletul sau, moment in care fosti dinozauri deveniti managerii pietei libere l-au sfatuit sa se inregimenteze politic, evident nu cu grad de soldat, in partidul neocomunist al celor trei trandafiri. Cu siguranta Simon este un om cu mare experienta administrativa, din anul 1992 fiind consilier local… fara apartenenta mentionata, pentru ca in urma transferului fara valiza cu bani din 2000, sa devina consilier judetean PSD, post in care a stralucit fara luciu, pana in 2012. In CV-ul depus la Camera Deputatilor exista doar cinci randuri despre cariera administrativa, profesionala si politica a unui om ajuns demnitar. Nu cursuri, nu masterante, nu doctorat, nu specializari, colegiu de aparare, ordine si medalii, carti publicate sau ceva remarcabil.

Latinii definesc un asemenea individ ca fiind „aura mediocritas”, un plebeu catapultat de o balista politica in plin abator politic national. Domnul deputat a vorbit o singura data in plen, cand a depus juramantul, rostind un apasat… asa sa v-ajute D-zeu, moment care il va face celebru alaturi de un alt deputat transilvanean interbelic, cel care a cuvantat tot o singura data in dieta de la Pesta, rostind celebrele cuvinte…”Dlor, inchideti usa ca trage corentul…”.

Despre o asemenea cariera mirobolanta nu putem incheia fara sa il citam pe marele Voltaire, cel care mentiona ca : „M-am gandit ca n-am nevoie de nimeni ca sa vad ca nu stiu nimic”.

Stefan M.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Bibi

    Este ruda de departe cu ceausescu. Simon – era vara primara nu ceausescu si era director in industria sticlei in legatura cu fabrica de la baia mare. in mod sigur omul este din familia lor. rade ceashca si cu dosul de noi acolo unde este….se distreaza de minune.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2