Gheorghe Simon: ”Prin reforma fiscala 2.0, Guvernul a reformat intreg sistemul de declarare si plata a taxelor pentru veniturile independente”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ADVERTORIAL POLITIC

”Guvernul a facut mult mai mult decat a rezolva problemele legate de Declaratia 600 –  a simplificat radical procedura, reformand din temelie sistemul de declarare si plata a taxelor pentru veniturile independente. Prioritatile esentiale sunt SIMPLIFICAREA, prin reducerea masiva a numarului de formulare, declaratii si plati si DEBIROCRATIZAREA, prin trecerea rapida la operatiuni efectuate integral online”, a declarat deputatul PSD de Maramures, Gheorghe Simon. Astfel, contribuabilul va depune o singura declaratie in loc de sapte, iar Declaratia unica, care inlocuieste sapte formulare fiscale – inclusiv Formularul 600 – are ca data limita de depunere 15 iulie.

Prin reforma fiscala 2.0 se stabileste un singur termen de plata, respectiv pana la data de 31 martie a anului urmator celui in care se realizeaza veniturile, in loc de cinci termene de plata, ca acum. Contribuabilii care depun declaratia unica online si platesc anticipat pana la 31 iulie, au o reducere de pana la 10%. Pentru cei care depun declaratia pe formular de hartie, la ghiseu, reducerea este de 5%.

Platile se fac la venitul estimat pentru anul curent si nu la venitul realizat in anul precedent, pentru impozitul pe venit, CAS si CASS. Mai mult, a fost eliminata obligatia platilor anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobanzilor si penalitatilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate face plati oricand in cursul anului si, astfel, isi poate planifica si utiliza eficient resursele financiare. Numarul celor care trebuie sa depuna formularul unic este estimat la 1 milion, pe toate categoriile, la nivel national, a aratat parlamentarul Gheorghe Simon.

Prin debirocratizare, online-ul devine esential in relatia contribuabil-organ fiscal. Din 2019, obiectivul este eliminarea formularelor pe hartie. Contribuabilii isi vor depune declaratia si vor face platile online, fara sa se mai deplaseze la ghiseele ANAF. Sistemul nou urmatoarele modalitati electronice: SPV – spatiul privat virtual, care foloseste sistemul de identificare prin utilizator si parola; E-guvernare – semnatura electronica bazata pe certificat calificat; completarea cu asistenta ANAF si a Primariei a formularului unic inteligent si transmiterea  acestuia la ANAF de pe calculatorul primariei, fie prin SPV fie prin e-guvernare.

Se doreste stimularea depunerii declaratiei unice prin Spatiul Privat Virtual (SPV), prin acordarea diferentiata a bonificatiilor la plata. Astfel, cei care depun declaratia prin SPV vor beneficia de bonificatii mai mari decat cei care depun declaratia in format hartie. In acest mod, contribuabilul isi stabileste singur obligatiile de plata, fara interventia organului fiscal. Mai mult, contribuabilul poate rectifica declaratia unica in functie de evolutia activitatii desfasurate pe parcursul anului. Incadrarea ca platitor de CAS si CASS se face in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent.

Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei si nu de la data efectuarii platii ca in prezent. Persoanele cu venituri mici sau fara venituri sunt asigurate in sistemul de sanatate timp de 12 luni daca platesc CASS la nivelul a sase salarii minime brute (1.900 lei x 6 x ), fata de nivelul a 12 salarii minime, la cat platesc in prezent, a subliniat deputatul PSD, Gheorghe Simon.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2