Ghepardul nu mai este considerat cel mai rapid animal terestru din lume. Cine detine de-acum noul record mondial

Pana acum, ghepardul era considerat cel mai rapid animal terestru din lume, dar acum titlul revine unei capuse micute, nu mai mare ca o samanta de susan.

Paratarsotomus macropalpis, o capusa din California, se deplaseaza cu o viteza uimitoare avand in vedere dimensiunea ei. In doar o secunda, parcurge o distanta echivalenta cu de 322 de ori lungimea corpului sau.

Prin comparatia, un ghepard poate parcurge doar de 16 ori lungimea corpului sau intr-o secunda.

Recordul anterior era detinut de carabusul tigru australian, care se deplaseaza de 171 de ori lungimea propriului corp intr-o secunda.

Raportand noua performanta la dimensiunea unui om, ar insemna ca o persoana sa alerge cu o viteza de peste 2.000 de km/h.

Descoperirea privind noul record a fost facuta de Samuel Rubin, student la Colegiul Pitzer din California, care a observat o vara intreaga capusele Paratarsotomus macropalpis.

 

El spune ca noile informatii pot schimba modul in care cercetatorii privesc limitarile fiziologice ale fiintelor vii privind miscarea.

Samuel crede ca descoperirea ar putea ajuta expertii in robotica sa realizeze roboti sau diferite dispozitive care sa se deplaseze foarte repede.

Alaturi de colegii sai si de profesorul Jonathan Wright, Samuel s-a documentat despre vitezele atinse de capuse si astfel a observat ca trebuie declarat un nou record mondial.

Teoretic, fiziologia muschilor ar trebui sa limiteze viteza cu care se poate misca un picior.

Capusa este originara din sudul Californiai si poate fi vazuta mergand pe roci sau trotuare. Nu se stiu multe detalii despre ea, desi a fost descoperita prima data in 1916.

Paratarsotomus macropalpis isi schimba foarte rapid si directia. Modul in care se deplaseaza a fost observat si filmat in laborator, dar si in mediul natural.

Sursa: Daily Mail

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1