Giganti din tehnologie, printre care si Facebook, colaboreaza pentru a permite portabilitatea datelor utilizatorilor

Facebook, Google, Microsoft si Twitter vor colabora pentru a facilita portabilitatea datelor personale ale utilizatorilor care vor sa-si transfere informatiile de pe o platforma pe alta, au anuntat companiile vineri, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Initiativa, denumita ”Data Transfer Project”, are ca scop ”acordarea de asistenta utilizatorilor pentru a-si putea transfera datele personale in conditii de siguranta si cu usurinta de la un furnizor de servicii la altul”, a explicat Microsoft intr-un mesaj publicat pe blogul companiei, in contextul in care acesti giganti tehnologici au fost criticati pentru modalitatea in care utilizeaza informatiile personale ale internautilor.

In prezent, unele servicii online si retele de socializare, cum ar fi Facebook, permit deja utilizatorilor sa descarce in computerul personal arhiva proprie de fotografii, mesaje, contacte si documente.

Insa transferarea acestor date catre un alt serviciu nu este posibila, intrucat platformele nu sunt compatibile din punct de vedere tehnologic. Acest lucru face ca parasirea unui serviciu sau al unei retele sociale pentru inscrierea pe o alta, fara a pierde toate datele, sa fie o operatiune imposibila.

Scopul ”Data Transfer Project” ar fi tocmai acesta: crearea unei platforme deschise (”open-source”) comune, care sa permita serviciilor sa transfere datele in mod direct, prin intermediul unui format digital compatibil, explica gigantii tehnologici pe blog, indemnand si alte companii sa se alature acestei initiative.

Regulamentul general pentru protectia datelor (GDPR), intrat in vigoare in luna mai in tarile din Uniunea Europeana, prevede, printre alte drepturi noi pe care le dobandesc internautii, si principiul ”portabilitatii datelor”.

Datele personale si maniera in care acestea sunt folosite de catre companiile din domeniul tehnologiei sunt un subiect sensibil, in special dupa declansarea, in luna martie, a scandalului Cambridge Analytica in care au fost implicate datele personale ale utilizatorilor de Facebook.

Marile companii din domeniul tehnologiei au sporit, in ultimul timp, mesajele si initiativele prin care isi demonstreaza dorinta de a fi mai transparenti, noteaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2