Google a colectat fara permisiune date medicale despre milioane de persoane, potrivit WSJ

Gigantul tehnologic Google a colectat fara permisiune date medicale despre zeci de milioane de americani, a informat luni in exclusivitate cotidianul The Wall Street Journal, care a citat documente interne si surse la curent cu problema, transmite EFE, informeaza AGERPRES.

Colectarea datelor a facut parte dintr-o initiativa a Google, intitulata ‘Project Nightingale’ (Proiect Privighetoarea), prin intermediul careia Google acceseaza informatii ale pacientilor companiei medicale Ascension, cea mai mare firma catolica de acest tip si care are sediul in Saint Louis (Missouri).

Acordul a fost semnat in secret anul trecut, insa schimbul de date dintre Google si Ascension s-a accelerat in aceasta vara, conform documentelor interne consultate de The Wall Street Journal.

Prin acest acord, Google ar putea avea acces la datele personale a zeci de milioane de americani care locuiesc in 21 din cele 50 state ale SUA.

Intre datele colectate de Google, figureaza diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator si registre de internare, intre alte rapoarte, ceea ce echivaleaza cu un istoric medical complet, cu nume si date de nastere ale pacientilor, a detaliat ziarul american.

Nici pacientii si nici medicii nu au fost anuntati despre schimbul de date intre Google si Ascension, conform The Wall Street Journal, care a aratat ca cel putin 150 de angajati ai companiei tehnologice au avut deja acces la datele privind sute de milioane de pacienti.

Potrivit ziarului, contractul dintre Google si Ascension se incadreaza in apetitul in crestere al Silicon Valley pentru analiza datelor din industria medicala, o directie de afaceri care este de asemenea explorata de Amazon si Microsoft, desi acele companii nu au obtinut inca un acord de importanta celui reusit de Google.

In acest caz, se presupune ca Google utilizeaza datele, in parte, pentru a proiecta un nou program care, sprijinit de inteligenta artificiala si sisteme de invatare automata, poate sugera schimbari in tratamentul pacientilor.

Intr-un comunicat remis The Wall Street Journal, Google a sustinut ca proiectul sau respecta legile federale privind protectia datelor medicale.

Obiectivul companiei vizeaza “intr-un final imbunatatirea rezultatelor, reducerea costurilor si salvarea de vieti”, a aratat presedintele

Google Cloud, Tariq Shaukat, in respectiva informatie de presa.

In ultima vreme, Google si alte companii tehnologice au facut obiectul unor critici dure si investigatii din partea autoritatilor de reglementare tocmai in ce priveste volumul mare de date ale utilizatorilor pe care le gestioneaza si confidentialitatea acestora, de aceea acest nou proiect ar putea duce la noi examinari atente.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1