Google si sistemul sau de operare mobil Android rup relatiile cu Huawei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Gigantul american Google, al carui sistem de operare mobil Android echipeaza imensa majoritate a smartphone-urilor in lume, a anuntat, duminica, ca incepe sa-si suspende relatiile cu compania chineza de telecomunicatii Huawei, care face parte dintre cele considerate “riscante” de Washington, transmite AFP, informeaza AGEPRES.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, presedintele american Donald Trump a interzis saptamana trecuta grupurilor americane sa faca comert in telecomunicatii cu companii straine considerate periculoase pentru securitatea nationala, o masura ce vizeaza in special Huawei, gigantul chinez de telecomunicatii, considerat “oaie neagra” de catre Washington, aminteste sursa citata.

Grupul figureaza pe o lista de companii suspecte cu care nu se poate face comert decat dupa ce se obtine unda verde de la autoritati, stabilita de Departamentul de Comert al Statelor Unite.

“Ne vom conforma acestui decret si ii vom examina implicatiile”, a declarat Google intr-un e-mail catre AFP.

Implicatiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie sa colaboreze cu producatorii de smartphone-uri pentru a-si face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui sa opreasca activitatile ce implica transfer de tehnologii care nu sunt publice (adica cele “open source”), ceea ce ar forta producatorul chinez sa utilizeze doar versiunea “open source” de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Huawei nu va mai putea accesa aplicatiile si serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu.

Solicitat de AFP sa-si exprime pozitia, Huawei nu a raspuns.

El a denuntat saptamana trecuta “restrictii nerezonabile care vor incalca drepturile” grupului chinez.

Compania cu sediul in Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmarita de autoritatile americane care o suspecteaza de spionaj in folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit in mare masura la spectaculoasa sa expansiune internationala.

In primul trimestru, Huawei a vandut 59,1 milioane de smartphone-uri, adica o cota de piata de 19%, mai mult decat grupul american Apple, dar inca in spatele liderului, sud-coreeanul Samsung.

Huawei este unul dintre lideri in 5G, noua generatie de internet mobil in curs de introducere.

Primele doua economii ale lumii se confrunta impunandu-si reciproc taxe vamale, in timp ce tehnologia este un punct central al acestei lupte.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2