Grecia cere o extindere a criteriilor de relocare a migrantilor in UE

PNL

Ministrul grec pentru migratie a exprimat miercuri dorinta tarii sale ca programul de relocare a refugiatilor in UE sa fie extins la alte cetatenii decat cele prevazute in prezent si mai ales la minorii neinsotiti, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

“Dorim o extindere a relocarii unor refugiati care nu indeplinesc in prezent criteriile stricte” cerute, a declarat Yannis Mouzalas pentru presa de pe aeroportul din Atena.

De o asemenea masura ar urma sa beneficieze si “cateva sute de minori neinsotiti, indiferent de cetatenia lor: un minor este un minor”, a insistat ministrul.

El a facut aceste declaratii cu ocazia trimiterii in Franta a unui grup de “relocati” — 231 de persoane, dintre care 187 de sirieni, una dintre cele mai mari plecari din cadrul acestui program initiat in septembrie 2015 pentru a usura situatia Greciei si Italiei, depasite de numarul de migranti. Acest program este pe cale sa se incheie in Grecia, majoritatea persoanelor eligibile, circa 25.000, gasind o tara de primire.

Refugiatii pentru care Mouzalas evoca o extindere a criteriilor de relocare sunt cei sositi in Grecia inainte de intrarea in vigoare a acordului UE-Turcia, din 20 martie 2016. “Pentru cei sositi dupa (aceasta data), trebuie sa se lucreze asupra problemei”, a spus el.

Pana in prezent, doar persoanele avand o cetatenie cu o rata de acceptare pentru azil de cel putin 75% pot beneficia de program, irakienii, de exemplu, fiind din start exclusi.

Mouzalas a insistat de asemenea asupra importantei, in opinia sa, de a creste numarul de locuri de primire in UE pentru “reinstalarea” de refugiati din Turcia sau Liban. “Cu un angajament privind 50.000 de persoane reinstalate nu vor putea fi opriti traficantii” ce aduc in continuare refugiati din Turcia si Grecia, chiar daca intr-un ritm mult mai lent dupa intrarea in vigoare a acordului UE-Turcia, a notat el.

Odata cu grupul plecat miercuri dimineata din Atena, Franta va primi 4.322 de persoane relocate din Grecia, ceea ce o claseaza pe locul doi printre tarile de primire europene, dupa Germania, cu 4.838 de migranti. Initial, Franta s-a angajat sa primeasca 12.000 de refugiati, insa candidaturile eligibile sunt mai putine.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2