Grecia a iesit din recesiune pentru prima data in ultimii doi ani

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

bani-greciaPentru prima data dupa 2014, Grecia a inregistrat doua trimestre consecutive de crestere a Produsului Intern Brut, punand astfel capat recesiunii, arata datele statistice publicate luni, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Oficiul de statistica din Grecia (Elstat) a informat ca in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, PIB a crescut cu 0,5%, dupa un avans de 0,2% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Tehnic, doua trimestre consecutive de crestere a PIB reprezinta incheierea recesiunii.

“Economia greaca nu a cunoscut un ritm de crestere comparabil dupa primul trimestru din 2008”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului grec Dimitris Tzanakopoulos.

Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016 atat Guvernul de la Atena cat si Comisia Europeana mizeaza in continuare pe un recul al PIB-ului Greciei de 0,3%, urmand ca abia in 2017 Grecia sa inregistreze o crestere anuala, de 2,7%.

Exceptand un scurt ragaz in 2014, economia Greciei s-a contractat constant incepand din 2008 pe masura ce creditorii internationali (Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) au impus masuri dure de austeritate in schimbul imprumuturilor destinate sa mentina tara pe linia de plutire. Insotite de taieri de salarii si pensii precum si de majorari de taxe, aceste masuri de austeritate au avut un impact devastator asupra cererii interne si cheltuielilor de consum, motoarele economiei Greciei.

La sase luni de la venirea sa la putere, la inceputul lui 2015, Guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras a fost nevoit sa accepte un al treilea plan de asistenta. In schimb, in luna mai a acestui an, partenerii din zona euro si FMI au convenit, in principiu, o usurare a datoriei Greciei, dar pana acum nu au cazut de acord asupra ritmului si amplorii unei restructurari pe termen lung a datoriei. Germania, principala forta economica a UE, a cerut amanarea unui astfel de reduceri pentru finalul lui 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2