Grecia a inregistrat aproape 60.000 de solicitari de azil in 2017

Grecia a inregistrat in 2017 un numar total de 58.661 de solicitari de azil, reprezentand 8,5% din numarul total de cereri in Uniunea Europeana, o situatie considerata “disproportionata”, a anuntat vineri Biroul elen pentru azil, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Aceste cifre fac din Grecia, tara cu 11 milioane de locuitori, statul UE cu “cea mai mare proportie de solicitanti de azil pe cap de locuitor”, a precizat sursa citata. Grecia, alaturi Italia si Germania, se numara printre principalii sustinatori ai impartirii in mod echitabil a refugiatii si solicitantilor de azil ajunsi la frontierele blocului comunitar, in cadrul unei dezbateri in curs privind reforma sistemului european de azil.

Potrivit Biroului elen pentru azil, sirienii au fost principalii solicitanti de azil in Grecia in 2017, cu aproape 17.000 de cereri. Ei sunt urmati de pakistanezi (8.923 de cereri), considerati in general migranti economici, de irakieni (7.924) si de afgani (7.567).

Aproape jumatate din cereri au fost depuse pe insulele grecesti din Marea Egee, unde sosirile refugiatilor continua, desi numarul acestora s-a redus in urma acordului semnat in martie 2016 intre Uniunea Europeana si Turcia.

Dintre acestia, 20.377 au fost considerati eligibili pentru azil in Grecia in 2017, o parte fiind gasiti vulnerabili sau in cazul altora Turcia nu a fost considerata o tara “sigura” pentru ei.

In cazul a 5.437 de persoane s-a decis trimiterea lor inapoi in Turcia in baza acordului incheiat cu UE. Insa, potrivit statisticilor politiei, in 2017 au fost trimisi inapoi in Turcia numai 681 de migranti.

In pofida presiunilor Germaniei si a altor state europene, Grecia a insistat sa aplice pactul UE-Turcia in fiecare caz in parte, refuzand sa considere a priori Turcia ca fiind o tara “sigura” pentru refugiatii care sosesc pe teritoriul sau.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1