Grecia: Premierul Tsipras se pregateste sa remanieze guvernul, inaintea unor noi negocieri cu creditorii

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Alexis-TsiprasPremierul grec Alexis Tsipras se pregateste sa remanieze sambata guvernul pe care il conduce si care se afla in cadere in sondaje dupa un an de la instalarea la putere, o masura ce intervine inaintea unor noi negocieri dificile cu institutiile creditoare internationale, scrie presa elena de vineri, preluata de AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta va fi prima modificare a componentei guvernului de coalitie intre partidul lui Tsipras, Syriza, stanga radicala, si partidul de dreapta nationalist Grecii Independenti (Anel), cabinet venit la putere in urma alegerilor din septembrie 2015, dar a carui popularitate a fost erodata in special de politicile de austeritate impuse de creditorii internationali, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Remanierea nu il va viza pe ministrul de finante, Euclide Tsakalotos, principalul negociator cu institutiile creditoare internationale si mai degraba aprecia de acestea.

Conform zvonurilor vehiculate intens de presa, dar neconfirmate de anturajul lui Tsipras, se pare ca o serie de portofolii vor fi atribuite partidului socialist PASOK sau formatiunii Dimar, creata dupa sciziunea din Syriza in 2010.

O alta noutate este infiintarea unui Minister pentru Migratie, desprins din Ministerul de Interne.

Potrivit informatiilor din presa, Alexis Tsipras va inlocui anumiti ministri din aripa radicala a Syriza, care i-au contestat politica de austeritate impusa de creditorii internationali.

Remanierea cabinetului era asteptata de mai multe saptamani si, mai ales, dupa realegerea lui Alexis Tsipras, cu o puternica majoritate, in fruntea Syriza.

Cele mai recente sondaje plaseaza in fruntea intentiilor de vot Noua Democratie (de dreapta), principalul partid de opozitie, care devanseaza Syriza cu procente intre 5% si 10%.

Mandatul guvernului actual se incheie in septembrie 2019, iar premierul Tsipras a subliniat in mai multe randuri ca nu are in vedere alegeri anticipate.

In timp ce creditorii internationali au inceput a doua evaluare a finantelor Greciei, preconizand noi masuri de austeritate, principalele sindicate din tara, Adedy, din sectorul public, si GSEE, din sectorul privat, au anuntat greve pentru zilele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2