Grecia – Un gandac vorace distruge suprafete mari de padure

Reclame home 1

Copacii dintr-o zona extinsa de padure sunt pusi la pamant de autoritatile elene din cauza unui gandac ce pare de neoprit si care devoreaza scoarta arborilor, relateaza vineri Reuters, informeaza AGERPRES.

Gandacul Tomicus piniperda, o insecta cu aspect negru, lucios, are un efect devastator asupra copacilor din padurea Seih Sou de pe dealurile cu vedere catre Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia.

”Din nefericire, in acest moment este o problema de mare amploare deoarece inaintarea insectei este aproape incontrolabila”, a declarat profesor Theocharis Zagas din cadrul Universitatii Aristotle.

”Trebuie sa luam masurile adecvate, acestea constand in exploatare forestiera de precizie, pentru a-i stopa inaintarea”, a adaugat el pentru Reuters.

Gandacul, a carei prezenta a fost documentata pentru prima oara in Grecia in anii ’70, manifesta o predilectie pentru copacii din familia coniferelor, preferand in special pinul, molidul european si zada, a precizat Zagas.

Impactul gandacului este evident. Regiuni intinse de padure de pin s-au uscat, suprafata afectata fiind evaluata de specialisti la o zecime, respectiv 100.000 de copaci.

Starea de sanatate a arborilor este importanta in lupta contra acestui daunator. Numerosi copaci au devenit vulnerabili la aceste atacuri ca urmare a conditiilor climatice precum seceta. ”Padurea Seih Sou nu a fost cultivata in mod sistematic si mai ales (nu) in ultimii ani”, a explicat Zagas. ”Acest lucru a facut ca un mare numar de copaci sa prezinte o vitalitate redusa, posibil ca urmare a perioadelor prelungite de seceta”, a spus el.

Autoritatile planuiesc reimpadurirea zonelor afectate, diversitatea speciilor fiind esentiala pentru a tine la distanta insecta daunatoare. ”Trebuie sa proiectam padurea viitorului”, a spus Zagas. ”Vom face o padure mixta, aceasta fiind o alta modalitate de lupta contra acestei probleme”, a adaugat specialistul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *