Veniturile Greciei din turism au crescut cu 13,6% in primele opt luni din acest an, inregistrandu-se de asemenea un avans de 3,6% al numarului de sosiri ale vizitatorilor straini, arata datele publicate de Banca Centrala, informeaza publicatia Greek Reporter, transmite AGERPRES.
In august, varful sezonului turistic, veniturile au urcat cu 16,1%, comparativ cu perioada similara din 2018, in timp ce numarul de turisti straini a inregistrat o expansiune de 11%.
Veniturile totale din turism au crescut cu 1,58 miliarde de euro in perioada ianuarie – august 2019, totalizand 13,241 miliarde de euro. A crescut semnificativ numarul turistilor din afara UE, in special din SUA si China, care in medie cheltuie mai mult decat altii.
Analistii se asteapta la o crestere a veniturilor din turism in acest an, in pofida efectelor negative cu care se confrunta Grecia in urma falimentului tour operatorului britanic Thomas Cook.
Pierderile economice pentru industria elena a turismului, in urma colapsului Thomas Cook, sunt estimate la 250 – 500 de milioane de euro, a anuntat recent Asociatia Companiilor de Turism din Grecia (SETE).
In 2018, peste 33 de milioane de turisti au vizitat Grecia, in crestere cu 9,7% fata de anul precedent, iar veniturile generate din turism de catre statul elen au crescut cu 10%, pana la la 16,086 miliarde de euro.
Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), industria calatoriilor si a turismului din Grecia a crescut, anul trecut, cu 6,9%, un ritm de trei ori si jumatate mai ridicat decat al intregii economii elene.
Turismul a avut, in 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, fata de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor WTTC. Aceasta inseamna ca un euro din cinci cheltuiti anul trecut in Grecia a provenit din industria calatoriilor si turismului, a carei cifra de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.
Un sfert din numarul angajatilor eleni lucreaza in turism, adica aproximativ 988.600 de locuri de munca sunt legate de acest sector, arata WTTC.
Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, tara care in luna august a anului trecut a pus capat celui de-al treilea program de asistenta financiara internationala convenit dupa criza financiara din 2010.