Grecia vrea sa achite anticipat mai multe imprumuturi de la Fondul Monetar International

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Grecia ia in considerare anul viitor sa achite anticipat mai multe imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si reduce povara datoriei, si vrea sa-si convinga creditorii oficiali sa reduca tintele fiscale, a declarat pentru Reuters ministrul de Finante, Christos Staikouras, informeaza AGERPRES.

In noiembrie, Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.

“Este posibila o noua achitare anticipata a unor imprumuturi de la Fondul Monetar International in 2020”, a afirmat oficialul elen, fara a da detalii despre suma avuta in vedere. Grecia datoreaza FMI 5,5 miliarde de euro.

“Noua achitare anticipata se va situa la un anumit nivel, care sa permita FMI sa-si pastreze prezenta in Grecia pana la finalul perioadei de supervizare”, a explicat Staikouras.

Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010.

In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la “BB minus”, cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua imbunatatire a calificativului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *