Greutatea in exces dupa 50 de ani ar putea accelera aparitia bolii Alzheimer

Reclame home 1
Reclame home 1

alzheimerObezitatea sau greutatea in exces dupa varsta de 50 de ani ar putea accelera aparitia bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat in revista Molecular Psychiatry si preluat de AFP citata de Agerpres.

La cresterea cu un punct al indicelui de masa corporala (IMC) corespunde o accelerare de 6,7 luni.

O echipa de cercetatori americani, canadieni si taiwanezi a studiat aproape 14 ani circa 1.400 de persoane ‘normale in plan cognitiv’, care locuiau in regiunea Baltimore la inceputul studiului si care au fost supuse regulat unor evaluari neuropsihologice. Dintre acestea, 142 au dezvoltat boala Alzheimer. Cercetatorii au aratat ca la acestea, un IMC mai ridicat in jurul varstei de 50 de ani s-a asociat cu aparitia mai timpurie a bolii. Un indice mai mare de 30 este considerat semn de obezitate la adulti, iar intre 25 si 30 se apreciaza ca este vorba de exces de greutate.

Cercetatorii au analizat si rezultatele a 191 de autopsii, ajungand la concluzia ca un IMC mai ridicat a dus la un numar mai mare de ghemuri neurofibrilare, modificari cerebrale observate in boala Alzheimer. Imbatranirea este principalul factor de risc in bolile neurodegenerative ca Alzheimer, insa unele studii au aratat ca si diabetul, hipertensiunea sau absenta miscarii pot juca un rol in aparitia bolii, putand-o chiar accelera.

Cercetatorii subliniaza ca nu pot explica deocamdata mecanismele implicate si ca sunt necesare si alte studii pentru a determina valoarea IMC-ului de la care creste riscul de aparitie timpurie a bolii Alzheimer.

Madhav Thambisetty, unul dintre autorii studiului, atrage atentia asupra importantei ‘mentinerii unui IMC sanatos dupa 50 de ani’ pentru a intarzia aparitia bolii Alzheimer. O diferenta de doi ani ar putea duce la scaderea cu 22 de milioane a numarului global de cazuri de Alzheimer in lume pana in 2050, mai arata cercetatorii in studiul lor.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in lume exista 47,5 milioane de oameni afectati de dementa, in fiecare an fiind inregistrate 7,7 milioane de cazuri noi, incheie AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole