Grigorescu: 100.000 de gospodarii din Romania nu sunt racordate la reteaua de electricitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

curent-electricUn numar de 100.000 de gospodarii din Romania sunt, la ora actuala, neracordate la reteaua de electricitate, dar cu ajutorul granturilor SEE si Norvegiene vom putea aduce energie electrica in 10.000 de gospodarii, in cursul anului viitor, a declarat, vineri, in cadrul conferintei “Green Industry Innovation”, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, informeaza AGERPRES.

“Norvegia este parte integranta din proiectele derulate in Romania. Atunci cand adaugi un numar de idei bune care au fost cuantificate si te uiti la impactul asupra comunitatilor, cred ca este un lucru semnificativ (…) Faptul ca putem canaliza bani in ceva in ce oamenii cred, in initiative reale, este un lucru semnificativ (…) pentru prima data, abordam subiectul saraciei energetice, in noul exercitiu financiar pentru granturile SEE si Norvegiene. Vorbim, asadar, despre conectarea la reteaua de energie electrica. Estimam ca, la ora actuala, avem cam 100.000 de gospodarii care sunt in continuare neracordate la reteaua de electricitate.

In acest sens, am discutat o serie de solutii, prin care fondurile norvegiene sa ne poata ajuta sa rezolvam aceasta problema. Ma bucur ca am introdus pe lista de prioritati un numar de 10.000 de gospodarii care ar urma sa fie racordate, in cursul anului viitor, la reteaua de energie electrica, ceea ce inseamna 10% din totalul de 100.000. Sunt bucuros ca am putut sa abordam aceasta problema. Acest tip de cooperare deschide, astfel, calea catre o regandire a cooperarii noastre bilaterale si catre idei noi”, a spus Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, cercetarea si dezvoltarea in domeniul energetic sunt foarte importante, iar parteneriatele intre institutele de cercetare din Romania si cele din Norvegia sunt esentiale in derularea de proiecte finantate din granturi SEE si Norvegiene.

“O alta zona importanta este cea de cercetare si dezvoltare in domeniul energetic. Este important sa deschidem parteneriate intre institutele de cercetare din Romania si cele din Norvegia. Faptul ca ne dedicam acestui program este foarte important. O delegatie de cercetatori romani va vizita Norvegia, in cursul saptamanii viitoare, din cate stiu Universitatea din Trondheim, pentru un schimb de experienta.

Este o buna oportunitate pentru mine sa multumesc Innovatian Norway pentru rolul important pe care l-a avut la dezvoltarea proiectelor si sper sa existe o colaborare si pe viitor. Aici ma gandesc la parteneriatul dintre Innovation Norway si Ministerul Energiei. Sunt deosebit de bucuros ca acordul pentru aceste granturi semnat ieri (joi, 13 octombrie 2016, n.r.) are o componenta importanta pentru sectorul energiei, si nu spun asta doar ca sunt ministrul Energiei. Este pentru prima data cand schimbam accentul colaborarii noastre.

In primul rand, ramanem fideli traditiei, pentru ca sunteti un sprijin al energiei verzi, dar gasim si ceva nou, cum ar fi siguranta energetica”, a subliniat Victor Grigorescu.

Romania va beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 502,5 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spatiul Economic European) si Norvegiene in exercitiul financiar 2014 — 2021, in urma Memorandumurilor de Intelegere parafate, joi, de catre ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, si secretarul de stat in cadrul Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, respectiv ministrul norvegian pentru SEE si Afaceri Europene, Elisabeth Vok Aspaker.

Potrivit noilor acorduri, se va avea in vedere finantarea unor domenii, precum dezvoltarea locala si combaterea saraciei, imbunatatirea situatiei romilor, sanatate publica, inovare, mediu de afaceri si IMM-uri, sectorul ONG, cercetare si educatie, eficienta energetica, energie regenerabila si mediu, patrimoniu si schimb cultural, justitie, servicii corectionale si afaceri interne.

Cele doua acorduri incheiate joi prevad atat cadrul institutional de gestionare, cat si programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiara, domeniile speciale de interes.

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.

In cadrul perioadei de programare 2009 — 2014, Romania beneficiaza, pana in 2017, de o alocare de 306 milioane de euro, ce sprijina proiecte in domenii, precum: sanatatea publica, copii si tineri in situatii de risc, patrimoniu cultural, cercetare si burse, sectorul ONG, reducerea saraciei, justitie si afaceri interne, protectia mediului etc. Rata de absorbtie pe aceste fonduri era, la 1 august 2016, de 68%.

Incepand cu 13 octombrie 2016, Romania va implementa cadrul financiar 2014 — 2021 al acestor fonduri, cu o alocare totala de 502,5 milioane de euro. Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finantare in valoare de 275,2 milioane de euro, in timp ce prin Granturile Norvegiene exista fonduri de 227,3 milioane de euro.

Romania a beneficiat si in perioada 2007 — 2009 de o alocare in cuantum de 98,5 milioane de euro, rata de absorbtie fiind de 77,7%. Programul a fost inchis oficial in data de 27 iunie 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2