“Grija” CAS Maramures pentru datele cu caracter personal. Dosarele asiguratilor zac pe holuri

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O problema de interes major, dar prea putin dezbatuta in spatiul mediatic, se refera la modul de utilizare si protejare a datelor personale ale cetatenilor, ajunse in posesia insititutiilor statului, bancilor sau altor operatori. Un baimarean ajuns cu o petitie la Casa de Asigurari de Sanatate Maramures ne-a trimis cateva fotografii elocvente, intrebandu-ne daca este normal ca acte cu datele personale ale asiguratilor sa zaca depozitate pe holuri, la indemana oricui!?

Raspunsul este evident, iar institutiile cu rol de control ar trebui sa ia atitudine impotriva neregulilor existente la CAS Maramures. Legea este extrem de clara, mentionand ca institutiile care colecteaza si stocheaza date cu caracter personal au obligatia de a le pastra astfel incat sa le fie asigurata confidentialitatea si securitatea.

Pentru a fi mai precisi, citam din prevederile legale privind securitatea prelucrarii datelor (Legea 677/2001, art.20): operatorul trebuie sa instituie masuri adecvate pentru protectia datelor cu caracter personal impotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificarii, dezvaluirii sau accesului neautorizat (!).

Chiar daca majoritatea institutiilor de stat invoca lipsa spatiilor de arhivare si alte posibile pretexte mai mult sau mai putin pertinente, reglementarile sunt clare si nu pot fi negociate. Solicitam Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sa intervina pentru remedierea deficientelor si sa aplice sanctiunile prevazute de lege, altfel ne vom trezi ca datele noastre, copii dupa cartile de identitate, CNP etc vor ajunge pe mana unor delincventi, iar maramuresenii vor deveni victime ale unor infractori.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *