Grindeanu: De prea multe ori s-a apelat la CCR pentru rezolvarea conflictelor politice; sper ca ne-am maturizat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca Guvernul si Parlamentul trebuie sa manifeste mai multa prudenta in activitatea de legiferare pentru respectarea Constitutiei si a mentionat ca de prea multe ori, in ultimii ani, s-a ajuns la situatia de a se recurge la Curtea Constitutionala pentru a se rezolva conflicte politice, informeaza AGERPRES.

„Reiterez importanta Curtii Constitutionale pentru buna functionare a justitiei si, implicit, pentru evolutia societatii noastre. De prea multe ori, in ultimii ani, am fost pusi in situatia de a recurge la Curtea Constitutionala pentru a rezolva conflicte politice sau pentru a transa chestiuni care in mod normal se rezolva prin negociere politica, nu prin mediere constitutionala. Sper ca ne-am maturizat noi, oamenii politici, si noi toti ca societate in acesti ani si sper ca asta sa se vada si in cauzele pe care dumneavoastra le judecati”, a afirmat premierul, la finalul conferintei internationale „Un sfert de secol de constitutionalism”, organizata cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea Curtii Constitutionale.

El a indemnat autoritatile sa manifeste prudenta in activitatea de legiferare.

„Fara o justitie corecta, infaptuita in conformitate cu cadrul legislativ, in deplin acord cu normele europene si constitutionale, cu principiile general consfintite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, nu va exista niciodata o evolutie corecta a societatii noastre.

Ca membri ai UE, modul in care functioneaza sistemul judiciar in tara noastra este important nu doar pentru cetatenii romani, ci si pentru toti ceilalti cetateni europeni, care vor sa traiasca sau sa investeasca in tara noastra. Inchei cu un indemn pentru autoritatile cu competenta in activitatea legislativa, atat Guvernul, cat si Parlamentul trebuie sa manifeste mai multa prudenta in activitatea de legiferare pentru respectarea literei si a spiritului Constitutiei, pentru respectarea valorilor fundamentale ale societatii moderne”, a subliniat premierul.

Potrivit lui Grindeanu, „Constitutia Romaniei adoptata in 1991 si revizuita in 2003 a fost, fara indoiala, piatra de temelie pentru construirea unui cadrul constitutional bazat pe libertate, pluralism politic, democratie, respectul drepturilor omului si respectul normei de drept”.

El a spus ca fara o Constitutie care sa consfinteasca aceste principii si fara o Curte Constitutionala puternica, ce sa sanctioneze orice derapaj de la aceste principii, nu se poate vorbi despre o societate asezata din punct de vedere social si economic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2