GRIPA AVIARĂ – Pui de o zi au ajuns și în gospodării din 3 localități din Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Maramureșul s-ar putea și el confrunta cu cazuri de gripă aviară. Deocamdată județul nostru apare în evidențele Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ca fiind unul din județele unde au fost vânduți pui de o zi proveniți din zona unde au fost depistate focare de gripă aviară. Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, a declarat, pentru ziarmm.ro, că acești pui au fost depistați la gospodării din Șieu, Rona de Jos și Borșa, persoanele care au cumpărat acești pui în mod ilegal fiind amendate cu câte 2000 de lei fiecare.

„Noi monitorizăm extrem de atent această situație. Am avut controale inclusiv în Baia Mare și am aplicat amenzi. Facem controale, pentru că nu vrem să avem gripă aviară și în Maramureș. Oamenii ar trebui să se informeze înainte de a cumpăra te miri de unde pui sau alte păsări, pentru a nu se trezi cu probleme ulterior”, a explicat Vasile Pop, pentru ziarmm.ro.

ANSVSA precizează că, în urma verificărilor începute imediat ce a fost suspicionată boala (03.05.2021), privind trasabilitatea păsărilor intrate în exploatația comercială din localitatea Ungheni din județul Mureș, s-a constatat că, din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsari în 37 de județe la peste 2.500 de gospodării ale populației.

„Menţionăm că, vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor. La verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploatația comercială din localitatea Ungheni s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada probabilă de timp scursă de la apariția bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei de pe teritoriul altor judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare).

În baza probelor recoltate de Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene, au fost confirmate de către Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală cinci noi focare de gripă aviară, dintre care două în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației. În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploatația comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii”, arată ANSVSA.

Autoritățile spun că aria extinsă de distribuție a unui număr mare de păsări, cu o stare de sănătate necunoscută și prevederile legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorității competente să aplice, dacă este necesar, “măsuri suplimentare adaptate situației specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) și a celor naționale, au reprezentat motivația pentru care comerțul cu pui către populație a fost suspendat inițial.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2