GRIPA AVIARĂ REVINE – Maramureșenii, sfătuiți să își aibă grijă de găini

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Gaina

Gripa aviară revine, iar Maramureșul își ia măsuri de precauție având în vedere că în județul Mureș a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, subtipul H5N8 la o exploatație comercială de păsări. Trebuie spus că gripa aviară este prezentă și în statele învecinate la păsările domestice. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș ține să reamintească o serie de măsuri preventive ce trebuie avute în vedere care trebuie respectate de toți maramureșenii care au păsări la curte. Asta dacă nu vor să să se trezească cu probleme.

Maramureșenilor li se cere să facă separarea în cadrul gospodăriei a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice, trebuie vitată creșterea păsărilor domestice în aerul liber, acestea trebuind a fi ținute obligatoriu în spații de cazare special amenajate. Hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită unde animalele sălbatice nu pot avea acces.

Păsările domestice nu pot avea acces la rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice, păsările domestice nu trebuie să aibă contact cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie. Păsările domestice nu trebuie să aibă acces sub nicio formă în această perioadă la luciuri de apă, bălți, râuri sau orice altă amenarae hidrologică artificială sau naturală. Orice caz de mortalitate trebuie anunțată medicului veterinar.

Dragoș HOJDA

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2