Groapa de gunoi de langă Baia Mare ar putea fi înălțată cu 17 metri. Cum arată acum (FOTO)

Groapa de gunoi de la Satu Nou de Jos ar putea fi înălțată cu 17 metri, în urma unei solicitări a operatorului SC DRUSAL.

Asta din cauză că depozitul ecologic de la Fărcașa nu este finalizat, iar capacitatea actuală a platformei temporare de la Satu Nou de Jos este atinsă.

”În prezent starea de fapt arată că aceste lucrări (este vorba despre depozitul de la Fărcașa – n. ed.) nu sunt finalizate, iar capacitatea estimată pentru platforma temporară Satu Nou de Jos, conform proiectului și autorizației este atinsă. În acest caz, operatorul S.C. DRUSAL S.A. a solicitat printr-un memoriu de prezentare o creștere a capacității de stocare pentru platforma temporară.

În acest memoriu a fost estimată și solicitată o capacitate de 124.800 m3 și o înălțime maximă de 17,75 m, prin adoptarea unei soluții tehnice de stocare pe verticală, deoarece este imposibilă extinderea platformei pe orizontală din lipsă de spațiu”, se precizează în raportul privind impactul mediului pentru proiectul ”Creșterea capacității de stocare temporară deșeuri menajere pe teritoriul comunei Groși, localitatea Satu Nou de Jos”, care a fost publicat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului, spre dezbatere publică online.

În același raport se mai vorbește despre mai multe alternative privind construcția unei noi platforme.

”În cadrul prezentului raport au fost analizate mai multe alternative pentru a construi o nouă platformă temporară de către operatorul S.C. Drusal S.A., inclusiv în scenariul pesimist în care nu va fi operativ (o anumită perioadă de timp) depozitul de la Sîrbi – Fărcașa.

În stadiul actual, operatorul împreună cu Consiliul Județean au convenit să se construiască o platformă temporară pe locația dintre Arieșul de Pădure și Coltău – pe teritoriul comunei Recea, unde Consiliul Județean este proprietar prin achiziționarea terenului în prima variantă de realizare a depozitului din proiectul SMID. În acest sens, pe terenul pus la dispoziție, operatorul va construi în regie proprie o nouă platformă temporară pentru care a început demersurile de proiectare și autorizare”.

Referitor la acest raport, Primăria comunei Groși și-a arătat opoziția printr-un document transmis Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, în care precizează, printre altele, că ”vă aducem la cunoștință opoziția vehementă față de raportul privind impactul asupra mediului (…), reamintindu-vă că UAT Comuna Groși justifică un interes direct de a se opune acestui proiect, atât din cauza faptului că cetățenii și agenții economici aparținând comunei noastre sunt direct afectați de activitățile poluante”.

Alte opinii pe acest proiect pot fi trimise Agenției de Protecția Mediului Maramureș, la adresa de e-mail office@apmmm.anpm.ro, până la data de 28 mai.

În continuare, câteva imagini surprinse în cursul zilei de joi, 21 mai, în zona gropii de gunoi.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

 1. Vasile

  In mediul rural se utilizau unele denivelari naturale sau artificiale pentru deseuri sau cadavre animaliere,
  carora li se spuneu gropi. In zilele noastre unii jurnalisti folosesc acest termen total impropriu pentru
  depozitarile de deseuri menajere, la suprafata terenului, care in mod corect s-ar putea numi halde, dealuri
  sau chiar munti de gunoaie asa cum este cazul celui de langa Baia Mare. Problema este insa cu impactul imens negativ pe care il are acest munte de gunoaie pe multe planuri si pentru care dregatorii judeteni sunt in mare culpa dar nimeni nu raspunde. Bine ca isi iau leafa. C-asai la noi !

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1