Guvern: Masuri pentru sustinerea mediului de afaceri si eliminarea unor inechitati sociale

guvernul-grindeanuGuvernul a adoptat, vineri, o serie de masuri pentru sustinerea mediului de afaceri si eliminarea unor inechitati sociale, decizia fiind luata prin intermediul unei ordonante de urgenta care modifica si completeaza Codul fiscal, informeaza un comunicat de presa al Executivului, informeaza AGERPRES.

Potrivit sursei citate, setul de masuri vizeaza sustinerea mediului de afaceri, prin incurajarea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, precum si prin stimularea activitatii de inovare, cercetare si dezvoltare.

“Rezultatele urmarite prin aplicarea acestor decizii sunt: crearea de noi locuri de munca, incurajarea capitalului autohton, atragerea investitiilor straine directe, mai ales in sectoarele cu valoare adaugata ridicata, investirea in infrastructura si in fabrici noi, dezvoltarea capacitatilor de productie, astfel incat sa se creeze premisa unei cresteri economice sustenabile”, precizeaza Guvernul.

Dupa cum arata sursa mentionata, pentru societatile care in prezent desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit se aplica in primii 10 ani de activitate. Pentru contribuabilii nou-infiintati care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, facilitatea se acorda pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat.

Executivul apreciaza ca aceasta masura va stimula activitatile de inovare si cercetare-dezvoltare, cu efecte directe asupra mentinerii in tara a fortei de munca specializate. Sursa citata aminteste ca, in prezent, contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare platesc unui impozit pe profit de 16% aplicat asupra rezultatului fiscal obtinut din aceste activitati.

O alta prevedere a ordonantei se refera la impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Actul normativ majoreaza limita veniturilor realizate la 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro.

“De asemenea, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderi, se stabileste o cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si se abroga cota actuala de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat”, adauga comunicatul Guvernului.

O alta masura luata prin aceasta ordonanta consta in eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatilor cu caracter sezonier, in baza contractului individual de munca, incheiat pe durata determinata.

“Masura propusa are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat. De asemenea, masura are scopul sa fidelizeze forta de munca autohtona, prin stabilitatea raporturilor contractuale de munca si diminuarea migrarii personalului specializat pentru aceste activitati, cu un impact semnificativ in plan social”, se arata in comunicat.

De asemenea, Guvernul a luat o serie de masuri si in scopul incurajarii vanzarii imobilelor, “ceea ce permite cresterea industriei constructiilor, orientata spre constructia de locuinte”.

“Un alt element de noutate consta in deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate, suportate de angajati, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate (conform Legii nr. 95/2006, republicata), in limita echivalentului in lei al sumei de 400 euro anual”, precizeaza Biroul de Presa al Guvernului.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, Executivul a luat o serie de masuri care urmaresc eliminarea inechitatilor.

“Se introduce exceptia potrivit careia, persoanele care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri daca in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Totodata, se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu cinci castiguri salariale medii brute, aferenta bazei lunare de calcul a contributiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor. De asemenea, se elimina plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contravaloarea a cinci castiguri salariale medii brute, prevazut in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si din alte surse”, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1