Guvern: Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro – pe 12 aprilie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie, iar ordinea de zi va avea ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei unice europene.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, miercuri a avut loc reuniunea conducerii Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro, la care au participat copresedintii si vicepresedintii acesteia.

Executivul precizeaza ca, pe 28 martie, a fost publicata in Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei Nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.

“Avand in vedere importanta acestui obiectiv national, conducerea comisiei s-a reunit de urgenta pentru a aproba Regulamentul de Organizare si Functionare, precum si ordinea de zi si problematica ce urmeaza sa fie discutata in prima sedinta a Comisiei Nationale”, se spune in comunicat.

In cadrul reuniunii, prim-ministrul Viorica Dancila a apreciat acordul si angajarea Academiei Romane si BNR in dificila sarcina ca impreuna cu Guvernul sa asigure conducerea Comisiei Nationale si realizarea Planului National de adoptare a monedei euro.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat ca prin OUG 24/2018 s-a stabilit o periodicitate bilunara pentru lucrarile Comisiei Nationale si, in acest sens, este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Romane, BNR si al Comisiei Nationale de Prognoza, care asigura Secretariatul Comisiei Nationale, pentru a avea dezbateri de substanta si eficienta maxima.

“Prima sedinta urmeaza sa aiba loc pe data de 12 aprilie 2018. Ordinea de zi pentru prima sedinta a Comisiei Nationale aprobata de conducere va avea ca subiect central de dezbatere: diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei euro”, se mai spune in comunicat.

In cadrul reuniunii conducerii Comisiei Nationale s-a aprobat si Regulamentul de Organizare si Functionare prin care se stabilesc atributiile grupurilor de lucru tematice si documentele care trebuie sa fie finalizate de Comisia Nationala: Declaratia politica de asumare a Calendarului de intrare a Romaniei in Mecanismul unic de supraveghere si de intrare in zona euro si a Planului national de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului national de adoptare a monedei euro; Raportul de prezentare a situatiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenta si de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.

La reuniunea conducerii Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro de la Palatul Victoria a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care este vicepresedinte al Comisiei.

Pe 21 martie, premierul Viorica Dancila anunta infiintarea unei Comisii nationale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro.

“Consider ca aderarea la moneda euro este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In consecinta, printr-o ordonanta de urgenta vom infiinta Comisia nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important”, a declarat Dancila.

Premierul a precizat ca in cadrul comisiei va exista o larga reprezentare. “Aceasta comisie va fi condusa de doi presedinti, prim-ministrul si presedintele Academiei Romane, si, de asemenea, doi vicepresedinti – guvernatorul BNR si vicepremierul pe probleme economice”, a mai aratat Dancila.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *