Guvern: Referendum pe 6 si 7 octombrie, intre orele 7,00 – 21,00

PNL

Referendumul privind redefinirea familiei va avea loc pe 6 si 7 octombrie, intre orele 7,00 si 21,00, Guvernul aproband in sedinta extraordinara de marti actele normative necesare pentru organizarea si desfasurarea scrutinului popular, informeaza AGERPRES.

Intrebarea care le va fi adresata cetatenilor si la care acestia trebuie sa raspunda cu ‘da’ sau ‘nu’ va fi: “Sunteti de acord cu Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?”.

“Astazi, in sedinta de Guvern au fost adoptate actele necesare pentru buna organizare a referendumului privind revizuirea Constitutiei. Este vorba despre o ordonanta de urgenta si doua hotarari de Guvern. (…) In primul rand, referendumul pentru revizuirea Constitutiei in forma adoptata de Parlament se va desfasura pe parcursul a doua zile – 6 si 7 octombrie 2018 – intre orele 7,00 si 21,00 pentru a asigura o consultare cat mai larga a cetatenilor cu drept de vot”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, avand in vedere timpul scurt ramas pana la votare, actele normative adoptate de Guvern stabilesc “folosirea dimensiunilor buletinului de vot si ale textului acestuia de o maniera identica cu cea utilizata la referendumurile anterioare”.

“Regia Autonoma ‘Monitorul Oficial’ va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar in cel mult 48 de ore de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta adoptate astazi in sedinta de Guvern. Imprimarea buletinelor de vot se va face de catre Regia Autonoma ‘Monitorul Oficial’, confectionarea stampilelor cu mentiunea ‘Votat’ va fi realizata de Regia Autonoma ‘Monetaria Statului’, iar confectionarea timbrelor autocolante de catre Compania Nationala ‘Imprimeria Nationala’ SA. Sunt solutii legislative care au fost avute in vedere si utilizate si cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014”, a afirmat Nelu Barbu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a precizat ca suma alocata pentru organizarea scrutinului popular este de 163,712 milioane de lei.

“La referendumul national, pentru alegatorii care se afla in strainatate in ziua votarii se vor organiza sectii de votare pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si sectiile consulare, daca acestea functioneaza in locatii diferite, si institutele culturale din strainatate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autoritatilor din tara respectiva, sectii de votare si in afara sectiilor de votare mentionate”, a spus Barbu.

El a adaugat ca, in conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central si local, din care vor face parte “reprezentanti ai institutiilor implicate in organizarea referendumului national cu rolul de a coordona si urmari indeplinirea sarcinilor care revin ministerelor si tuturor celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si institutiilor prefectului”.

“Ministerul Afacerilor Interne dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordinii si linistii publice in localitatile tarii, pe intreaga perioada de organizare a referendumului national pentru revizuirea Constitutiei. Autoritatile administratiei publice centrale si locale iau masurile necesare pentru a pune la dispozitia primarilor spatii in vederea organizarii de sectii de votare, precum si pentru sprijinirea cu personal a operatiunilor tehnice la sectiile de votare. Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autoritatii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefectilor si a subprefectilor cu privire la organizarea si desfasurarea referendumului national pentru revizuirea Constitutiei. Prefectii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum si a celorlalte materiale necesare desfasurarii procesului electoral”, a mentionat purtatorul de cuvant al Executivului.

Intr-un comunicat de presa al Guvernului se precizeaza ca pentru efectuarea cheltuielilor necesare bunei organizari si desfasurari a referendumului national pentru revizuirea Constitutiei din suma totala alocata pentru organizarea scrutinului din 6 – 7 octombrie vor fi suplimentate bugetele Ministerului Afacerilor Interne, al Autoritatii Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum si al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul National de Statistica din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2018.

Conform comunicatului, pentru reducerea cheltuielilor necesare in vederea desfasurarii procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare si aflate in stare buna. “Acolo unde bunurile materiale necesare dotarii materiale corespunzatoare a sectiilor de votare nu se pot recupera, se vor achizitiona unele noi de catre institutiile prefectului, in limita sumelor repartizate”, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1