Guvern: Romania si Bulgaria vor semna un acord de cooperare privind accesul pacientilor la medicamente

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

medicamenteGuvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, negocierea si semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria, care vizeaza asigurarea accesului pacientilor la medicamente.

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis AGERPRES, prin acest acord, “pacientii din ambele tari vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o tara, dar se gasesc in cealalta”.

“Romania si Bulgaria pot conveni astfel asupra unor solutii comune pentru a depasi lipsa unor medicamente cand se constata o astfel de situatie. De asemenea, ca semnatare ale Acordului de cooperare pentru asigurarea accesului la medicamente, Romania si Bulgaria vor putea incheia acorduri comune cu producatorii in vederea obtinerii unor reduceri de pret, vor agrea lista de medicamente carora li se aplica procedura, precum si o pozitie comuna cu privire la pretul confidential sau, dupa caz, reducerile de pret care vor fi cerute pentru medicamentele respective”, se precizeaza in comunicatul citat.

Procedura privind acordurile comune incheiate cu producatorii de medicamente ar urma sa fie aplicata pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice in niciuna dintre tarile semnatare ale acordului, pentru medicamentele cu denumiri comune internationale noi si pentru cele utilizate in tratarea bolilor foarte rare.

“Pacientii vor putea beneficia mai rapid de medicamentele cele mai noi si eficiente pentru diagnosticul lor si, pe de alta parte, vor fi asigurate economii in bugetele celor doua tari”, informeaza Guvernul.

Deciziile privind implementarea Acordului vor fi luate, prin consens, de catre Comitetul de Coordonare pentru Actiuni Comune, ce urmeaza sa fie creat in acest scop, iar prima sedinta a acestui for va avea loc in Romania, in termen de o luna de la intrarea lui in vigoare.

Potrivit Executivului, si alte guverne din spatiul european se pot alatura ulterior acestui proiect de cooperare voluntara initiat de Romania si Bulgaria.

Romania si Bulgaria au prezentat acest proiect la intalnirea de lucru a ministrilor Sanatatii din Europa Centrala si de Est cu privire la provocarile crescande din domeniul politicii medicamentului, care a avut loc in iunie, la Sofia.

La incheierea reuniunii, tarile participante — Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria — au semnat o declaratie de intentie comuna. Polonia a participat la reuniune ca observator.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2