Guvern: Salarii majorate pentru artisti si administratia publica locala; venituri mai mari pentru pensionari

baniGuvernul a aprobat, vineri, o serie de masuri fiscal-bugetare prevazute in Programul de Guvernare 2017-2020, prin care majoreaza salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenti, pensiile din sistemul public si indemnizatia sociala pentru pensionari.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Executiv, majorarile salariale se aplica incepand cu 1 februarie, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

“Personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale beneficiaza de majorarea cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de baza/indemnizatiilor, precum si a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Masura nu se aplica personalului care ocupa functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene, consilieri locali si judeteni”, se arata in comunicat.

Totodata, personalul de executie din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiaza de majorarea cu 50% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de baza, precum si a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

OUG mai stabileste ca, incepand cu 1 iulie, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 9% si va fi de 1.000 lei.

De asemenea, incepand cu 1 martie, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creste la 520 lei.

Totodata, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii 448/2006, se asigura integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale. Pana acum, finantarea se asigura in proportie de maxim 90% de la bugetul de stat, se spune in comunicat.

O alta masura prevazuta in actul normativ aprobat vineri de Guvern stabileste ca studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, beneficiaza de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Totodata, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse si protectie sociala a studentilor se stabileste la 201 lei/ luna pe perioada derularii activitatilor didactice/student de la invatamantul cu frecventa, fara taxa de studii, se spune in comunicat.

De asemenea, potrivit OUG, numarul maxim de posturi al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se revizuieste de catre prefect, anual, numai in cazul in care numarul maxim de posturi, rezultat ca urmare a cresterii numarului de locuitori, este mai mare decat cel stabilit in anul anterior, se arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1