Guvern: Strategia privind achizitiile publice are in vedere o reasezare a sistemului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Stock chartStrategia privind achizitiile publice, document aprobat in sedinta de Guvern de vineri, are in vedere o reasezare a sistemului si o mutare a accentului de la procedura la proces, informeaza Biroul de presa al Executivului, transmite Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca strategia aduce “o noua abordare” in domeniul achizitiilor publice, “mutand accentul de la procedura la proces, de la valoarea contractului propriu-zis la ‘value for money’ si la costul intregului ciclu de viata al unei achizitii, de la supra-reglementare la o legislatie supla, dublata de ghiduri coerente, actualizate, consolidate si validate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice”.

“Strategia are in vedere o reasezare a sistemului, pornind de la functiile esentiale pentru o mai buna functionare: asigurarea legiferarii, elaborarea de politici publice, monitorizare si supervizare, sprijin operational si help-desk, control si remedii si caile de atac. De asemenea, masuri incluse in acest document au scopul sa profesionalizeze personalul din domeniul achizitiilor publice, fapt care, pe termen mediu si lung, va contribui la cheltuirea eficienta a banului public prin cresterea calitatii procesului de achizitii si, implicit, prin cresterea capacitatii administrative”, informeaza Guvernul intr-un comunicat de presa.

Strategia este structurata pe cinci capitole si vizeaza realizarea unui set de actiuni in perioada 2015 — 2016, cu efecte pentru intreaga perioada de programare bugetara 2014 — 2020.

Unul dintre capitole vizeaza calitatea cadrului legislativ, inclusiv evaluarea optiunilor de transpunere a noilor directive europene in legislatia nationala.

“Pentru imbunatatirea cadrului legislativ, vor fi promovate noi legi in materie de achizitii publice, care vor transpune cele mai recente directive europene in domeniu si vor contine masuri care sa remedieze neajunsurile constatate in aplicarea actualei legislatii. Mai exact, vor fi adoptate patru legi distincte privind: achizitiile publice (clasice), achizitiile sectoriale (utilitatile), concesiunile si parteneriatul public-privat, respectiv remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor. Aceste patru acte normative vor inlocui cadrul legal existent in domeniul achizitiilor”, se arata in comunicat.

Legile avute in vedere vor fi urmate de norme metodologice si ghiduri explicative.

Totodata, Strategia vizeaza coerenta generala si eficienta cadrului institutional.

“Sunt avute in vedere dezvoltarea functiei de asistenta (help-desk) astfel incat sa permita accesul direct la indrumari metodologice/ ghiduri pe probleme specifice, asigurarea sprijinului operational prin dezvoltarea de ghiduri online ce vor contine documentatii de atribuire standard pentru anumite sectoare. Monitorizarea, supervizarea si asigurarea unui sistem de remedii si cai de atac imbunatatit sunt alte actiuni avute in vedere”, potrivit aceluiasi comunicat.

De asemenea, documentul urmareste regularitatea si calitatea procesului de achizitii publice prin “dezvoltarea controlului intern, eficientizarea controlului extern ex-ante, imbunatatirea si extinderea sistemelor pentru a preveni conflictele de interese, eficientizarea controlului ex-post”.

Strategia isi propune si intarirea capacitatii autoritatilor contractante cu accent pe profesionalizare si aspecte ce tin de integritate printr-o serie de actiuni intre care: elaborarea de indrumare si instrumente pentru autoritatile contractante, masuri legislative pentru solutionarea unor problematici comune in managementul proiectelor, profesionalizarea personalului, mecanisme pentru intarirea capacitatii autoritatilor contractante si agregarea cererii.

Functiile de monitorizare si supervizare ale sistemului de achizitii publice din Romania sunt luate, de asemenea, in calcul.

“Strategia are in vedere dezvoltarea acestor sisteme, astfel incat sa devina functionale si eficiente, prin stabilirea unor indicatori relevanti care sa fie extrasi automat din SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), infiintarea unui departament dedicat in cadrul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, instituirea unor proceduri de corelare a functiei de monitorizare cu cea de supervizare si cu cea de formulare a politicilor publice”, informeaza Guvernul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *