septembrie 26, 2021

Guvernatorul Bancii Centrale a Qatarului: Avem rezerve de 340 de miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Qatar are rezerve de 340 de miliarde de dolari, inclusiv detineri ale Fondului sau Suveran de Investitii, care ar putea ajuta emiratul sa faca fata izolarii impuse de vecinii sai din Golf, a afirmat luni guvernatorul Bancii Centrale a Qatarului, Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani, intr-un interviu acordat CNBC, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul si Egiptul au anuntat la 5 iunie intreruperea relatiilor diplomatice cu Qatarul, acuzand emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului si de relatii prea apropiate cu Iranul. Cele patru state au impus de asemenea Qatarului sanctiuni economice, Riadul inchizand singura frontiera terestra.

“Aceasta este credibilitatea sistemului nostru, avem suficiente rezerve de numerar pentru a face fata oricarui tip de soc”, a declarat Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani.

Acesta a adaugat ca Banca Centrala a Qatarului are rezerve de 40 de miliarde de dolari plus aur, in timp ce Qatar Investment Authority detine rezerve de 300 de miliarde de dolari care ar putea fi lichidate.

“Qatarul are deja un sistem unic bine pus la punct. Avem in vigoare legi impotriva tuturor tipurilor de terorism. Lucram cu FMI si alte institutii pentru a stabili revizuiri si auditari ale legilor noastre. Nu ne confruntam cu dificultati, ii salutam pe toti care vor sa analizeze registrele noastre, ele sunt deschise”, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Qatarului.

Acesta a adaugat ca desi Banca Centrala a Qatarului a inregistrat o serie de retrageri de fonduri din partea nerezidentilor, sumele nu sunt semnificative.

“Vin chiar mai multi bani”, a explicat oficialul, confirmand ca intrarile de fonduri depasesc iesirile.

Fondul Suveran de Investitii al Qatarului, cu active estimate la 300 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul sa evite o criza, dar analistii avertizeaza ca o parte a economiei emiratului ar putea fi afectata semnificativ, daca disputa se prelungeste in urmatoarele luni.

Analistii se asteapta ca Fondurile de Investitii al Qatarului sa intervina pe piata pentru a achizitiona actiuni si a oferi sprijin pietei bursiere.

”Daca disputa se extinde, ramificatiile ar putea fi imense. Firmele care gestioneaza active vor deveni mai prudente si nu vor face diferente intre Qatar si alte state din Golf”, a declarat un bancher, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Deoarece toate aceste tari sunt puternic dependente de exporturile de titei si gaze, legaturile comerciale si de investitii dintre ele sunt destul de reduse, astfel incat efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate in unele domenii. In 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, in special cele lactate, veneau pe la granita terestra cu Arabia Saudita, astfel incat Doha va trebui sa faca alte aranjamente.

Costurile constructiilor in Qatar ar putea, de asemenea, creste, majorand inflatia, deoarece aluminiul si alte materiale de constructii nu vor mai putea fi importate pe cale terestra.

Analistii avertizeaza ca Arabia Saudita ar putea convinge mai multe state sa-si reduca legaturile cu Doha si ar putea forta companiile straine sa aleaga intre a face afaceri cu Qatarul si a obtine acces la piata saudita, care este mult mai mare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2