Guvernatorul BNR: Pentru aducerea aurului in tara nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pentru aducerea aurului in tara nu este nevoie de o lege, ci doar de acordul Parlamentului, iar pentru acest lucru nu trebuie schimbata Legea Bancii Nationale, a declarat, marti, intr-un briefing de presa, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza AGERPRES.

“Nu pot sa am decat opinia Consiliului de Administratie. Vom discuta si vom trimite avizul sau opinia Bancii Nationale catre Parlament. Suntem in limita celor 30 de zile si dupa aceea veti afla care este pozitia noastra. Noi despartim o problema a legii de problema repatrierii unei parti de aur in tara (…) Pentru aducerea aurului in tara nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personala. Nu avem nevoie sa schimbam Legea Bancii Nationale pentru acest lucru”, a afirmat Isarescu.

Acesta a precizat ca BNR va incerca sa explice cat mia bine ceea ce inseamna rezerva de aur, pentru ca “s-au plimbat multe idei pe langa subiect”, iar aceasta rezerva nu este o investitie si “nu o jucam la pacanele”.

“Vom incerca sa explicam cat mai bine ce inseamna rezerva, pentru ca, din pacate, s-au plimbat multe idei pe langa subiect, ca sa fiu delicat. Care este avantajul pastrarii rezervei optime? Reduce costurile de finantare. Rezerva nu este o investitie, nu o jucam la pacanele… Aurul are o mare dimensiune emotionala. Suntem aproape hotarati sa marim parte din muzeu privind aurul si sa gasim o modalitate ca fiecare dintre dvs. sa atinga un lingou de aur. Emotiile sunt puternice, iar deciziile noastre – ale Bancii Nationale si ale tarii, trebuie sa fie intelepte”, a afirmat Isarescu.

Senatorii au adoptat, luni, proiectul initiat de parlamentarii social-democrati Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza modificarea politicii BNR privind constituirea si administrarea depozitelor de aur detinute in tezaurul propriu si in strainatate.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 312/2004 privind statutul BNR a fost adoptat cu 60 de voturi “pentru”, 29 “impotriva” si 16 abtineri.

Proiectul mai prevede ca detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate “nu trebuie in mod necesar interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice” si propune instituirea obligatiei de informare “de indata” a Parlamentului si a Guvernului de catre BNR in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2