septembrie 28, 2021

Guvernatorul BNR: Romania se confrunta cu un deficit in crestere de personal cu pregatire inalta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania se confrunta cu un deficit in crestere de personal cu pregatire inalta, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, adaugand ca populatia inactiva insumeaza aproape patru milioane de persoane, care desi au varsta necesara nu muncesc, nu cauta un loc de munca si nici nu desfasoara o activitate pe cont propriu, informeaza AGERPRES.

“Avem excedent de forta de munca la primar si gimnazial, forta de munca mai putin pregatita. Un excedent de forta de munca la categoria profesionisti exista, dar el este in scadere. Totodata, avem un deficit in crestere a fortei de munca cu pregatire inalta. Aceasta este ceruta din ce in ce mai mult in Romania si este in crestere. Avem o populatie inactiva de aproape patru milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, care, desi sunt in varsta de munca, nu au si nici nu cauta un loc de munca, dar nici nu desfasoara o activitate pe cont propriu”, a afirmat Isarescu, in conferinta de presa in care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit acestuia, din aceasta populatie inactiva, doar 10% ar fi disponibila sa munceasca, desi nu cauta o slujba. In plus, jumatate din aceste persoane traiesc in mediul rural, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale si postliceale sau o scoala profesionala.

Dintre tineri, numai 80% sunt la scoala, ceilalti nefiind implicati in nicio activitate, a punctat Isarescu.

In alta ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca se observa un anumit grad de tensionare pe piata muncii, care reprezinta o problema structurala.

“Se contureaza o alta problema serioasa, si anume un grad de tensionare a pietei muncii, pe care noi ne-am propus sa-l analizam. Nu este in ograda neaparat a noastra, dar stim ca o tensionare a pietei muncii inseamna o problema structurala in piata muncii, care impinge salariile in sus. Deci, chiar daca nu ai avea o politica salariala, sa spunem stimulativa, salariile tot tind sa creasca datorita migratiei, de exemplu, a faptului ca omul, cand vine din strainatate, vine cu alte pretentii, dar si din aceasta tensionare”, a explicat Mugur Isarescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2