Guvernul a aprobat proiectele Legii bugetului de stat si Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2019

Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul a aprobat in sedinta de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 si acestea vor fi trimise vineri in Parlament, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa la Palatul victoria, informeaza AGERPRES.

“Ma bucur sa va spun ca astazi Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de buget pe 2019 si, desigur, si bugetul de asigurari sociale”, a spus Teodorovici.

El a subliniat ca, fata de propunerea pe care Ministerul finantelor Publice a postat-o in urma cu cateva zile, au mai fost discutii si in Consiliul Economic si Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal si au fost discutii cu cele patru structuri asociative.

“Ca urmare a acestor discutii, a mai existat o serie de modificari care au fost aduse in Guvern si o sa vedeti textul final pe care astazi o sa-l postam pentru a vedea care este forma finala a proiectului pe care Guvernul il trimite catre Parlament. Astazi va fi trimis catre Parlament si proiectul de buget si, desigur, saptamana viitoare se va stabili si un calendar pentru ca acest proiect de buget sa fie dezbatut si dupa aceea bagat in plen”, a precizat ministrul Finantelor.

Acesta a reiterat ca proiectul de buget este fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, ceea ce inseamna o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numarul de salariati din economie va ajunge la 5,282 milioane.

“In primii trei ani de guvernare ai actualei majoritati parlamentare, Produsul Intern Brut va creste cu peste 33% si, dupa cum am spus mai devreme, 1.022 miliarde lei. Este momentul in care practic Romania trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important si care arata foarte clar ca masurile pe care economia din Romania le-a primit din partea actualei guvernari au primit si efectul scontat”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a mentionat ca deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi mentinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

“Deficitul bugetar este, foarte important de mentionat acest lucru, la un nivel in acest an de 2,55%, un deficit stabilit in limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi tinut la nivelul pe care noi, ca si Guvern, din analiza de la Ministerul Finantelor Publice si pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi mentinut dar este necesar, am spus si in Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finantelor Publice, ci a intregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel putin pe patru zone, am spus eu, de reforma si de a duce efectiv banii pe care bugetul ii aloca exact catre zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a explicat Eugen Teodorovici.

Cele patru zone sunt: asistenta sociala, sanatatea, investitiile si administratia publica centrala si locala.

“Am spus asistenta sociala. O sa primiti situatia exacta pe tot ce inseamna aceasta zona extrem de importanta pentru romanii cu nevoi, vizavi de numarul de angajati, de beneficiari, de modul in care se cheltuie banul si, mai ales, nevoia de a aseza intr-un mod cat mai eficient pentru ca nevoile romanilor sa fie cu adevarat atinse. In sanatate, iar un domeniu in care sper si sunt convins ca noul presedinte al Casei de Sanatate, alaturi de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, va analiza si efectiv va face ca acest buget foarte important, de peste 37 miliarde lei in acest an pentru Casa de Sanatate, sa fie utilizat in cel mai corect mod, in cel mai eficient mod, la fel, ca banii sa ajunga acolo unde romanii au nevoie, adica un serviciu medical de calitate. Este foarte important de mentionat ca toate programele de sanatate sunt acoperite cu nevoia de finantare pentru 2019, ca vorbim de oncologie, ca vorbim de diabet, de cardio si de alte astfel de probleme de sanatate, acestea sunt acoperite integral cu necesarul de finantare pentru 2019”, a precizat seful de la Finante.

In ceea ce priveste investitiile, el a mentionat ca trebuie actionat radical, pentru a “schimba, simplifica” piedicile, in contextul in care banii alocati sunt substantial mai multi fata de anii trecuti.

“De asemenea, partea de investitii (este – n. r.) o a treia zona in care sunt convins ca trebuie sa actionam radical, in sensul de a schimba, de a simplifica, acele, poate, piedici care tot timpul au fost invocate, ca vorbim de achizitii publice, si aici cateva schimbari au avut loc si anul trecut pe final, ca vorbim de modul in care se acorda autorizatii, permise, acorduri, tot ce s-a invocat ca fiind un impediment in a avea aceste investitii realizate trebuie sa fie efectiv analizat si de urgenta schimbat si in sensul de a se simplifica, pentru ca banii pentru investitii sunt alocati, sunt cifre substantial marite fata de anii trecuti, a mai afirmat Teodorovici.

El a subliniat ca si in zona de administratie publica vor fi masuri ce vor fi aplicate pentru eficientizare.

“O a patra zona de actiune este cea a administratiei, fie ca vorbim de cea centrala, fie ca vorbim de cea locala. Aici, am spus si anul trecut, o sa vedeti masuri pe care in acest an o sa le aplicam. Este obligatoriu ca aparatul public sa fie eficientizat si acest aparat public sa lucreze efectiv in folosul si interesul cetatenilor romani, adica fara blocaj, strict cu acoperire, acolo unde este nevoie pentru ca o administratie publica centrala sau locala sa functioneze eficient si fara suprapuneri de activitati, atributii si multe altele”, a adaugat ministrul Finantelor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2