Guvernul american cere Facebook date despre oponentii sai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Asociatia americana de aparare a libertatilor ACLU a prezentat joi o contestare pentru a impiedica administratia de la Casa Alba sa obtina date private vizand potential mii de utilizatori de Facebook ostili presedintelui Donald Trump, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

In februarie, dupa investirea lui Trump la 20 ianuarie, guvernul american ceruse Facebook sa-i furnizeze date referitoare la trei utilizatori considerati, potrivit administratiei, activisti ce se opun noului presedinte.

Pagina unuia dintre acesti utilizatori, intitulata “DisruptJ20”, gazduind discutii despre manifestatii impotriva investiturii, a fost vizitata de mii de utilizatori ai retelei de socializare ale caror indentitati ar fi furnizate guvernului daca Facebook s-ar conforma solicitarilor acestuia.

American Civil Liberties Union a depus la un tribunal din Washington o cerere vizand sa anuleze aceste solicitari sau sa le restranga, argumentandu-si demersul prin caracterul lor “excesiv” si asigurand ca ele incalca cel de-al patrulea amendament al Constitutiei, care interzice perchezitiile abuzive.

Potrivit demersului, extinderea acestor solicitari ar permite guvernului sa acceada nu doar la date legate de cei trei utilizatori, ci si la cele ale unor parti terte, inclusiv mesaje private sau opinii exprimate despre tot felul de probleme politice si sociale.

Cei trei utilizatori vizati nu au fost pusi la curent cu aceste cereri initial pentru ca ele erau insotite de un consemn de tacere, contestat de Facebook si pe care guvernul a sfarsit prin a accepta sa-l ridice el insusi la jumatatea lunii septembrie in apel.

Informatiile cerute dateaza de la 1 noiembrie 2016, mai exact cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, si se extind pana in 9 februarie 2017, potrivit demersului.

Avocatii Casei Albe au prezentat de asemenea o cerere similara serverului DreamHost, de asemenea blocata in justitie in prezent.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2