Guvernul a aprobat proiectul de lege privind combaterea violentei in familie; se introduce ordinul de protectie provizoriu

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, proiectul de lege privind combaterea violentei in familie, prin care se introduce un ordin de protectie provizoriu ce permite politistului sa actioneze imediat pentru protejarea victimei si inlaturarea agresorului, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, informeaza AGERPRES.

“Sunt modificate doua legi, pe langa 217/2003, mai este vorba si despre Legea 202/2002. Prin acest proiect de lege adoptat astazi in Guvernul Romaniei, practic, se reglementeaza un ordin de protectie provizoriu, un instrument care ii va permite politistului sa ia niste masuri speciale, intr-un mod rapid, astfel incat victimele violentei domestice sa fie protejate in timp cat mai scurt. Prin acest ordin de protectie provizoriu, care este un document, un instrument, daca vreti, politistul respectiv poate sa asigure si securitatea victimei in cazul in care aceasta se afla intr-un pericol iminent desigur, si sa inlature indata agresorul din domiciliu”, a precizat Nelu Barbu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a explicat ca acest ordin de protectie provizoriu este complementar ordinului de protectie deja existent in legislatie inca din 2012, deci “vine sa ajute cumva instituirea ordinului de protectie”.

“Se emite de catre politist, este un lucru foarte important, se emite de indata, are caracter executoriu, nu are un termen anume, nu are somatie, are valabilitate cinci zile, cu posibilitatea de prelungire pana la emiterea ordinului de protectie. Cu alte cuvinte, dupa ce politistul emite acest ordin de protectie provizorie, documentul trebuie confirmat de un procuror, intr-un termen anume – de 24 de ore -, pe baza declaratiilor, evident, si a probelor adunate de politist la fata locului. Ulterior, procurorul va avea obligatia sa transmita acest ordin de protectie provizoriu judecatorului, cu tot cu dovezile existente, si acesta se va pronunta pentru emiterea sau nu a unui ordin de protectie”, a precizat Barbu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a adaugat ca, practic, prin aceasta reglementare, “politistul va avea dreptul si obligatia sa se deplaseze la domiciliul victimei, sa intre in domiciliu, chiar si cu forta, si sa emita acest ordin de protectie provizoriu prin care sa inlature de indata agresorul, chiar si in conditiile in care agresorul este titularul contractului de proprietate unde are loc agresiunea”.

“Se face, bineinteles, cercetarea la fata locului, asta e de la sine inteles, dar exista si o fisa de risc sau un formular de risc prin care politistul stabileste un grad de risc in baza evaluarii in momentul in care ajunge. Sunt si cateva criterii in acest formular pe care politistul le are in vedere in legatura cu agresivitatea, cu violenta, persoane care ar fi in dificultate in locuinta respectiva si pe baza acestui formular poate emite acest ordin de protectie provizoriu si poate dispune si masuri pentru agresor. De exemplu: evacuarea din domiciliu cu interdictia de a reveni pe toata durata valabilitatii ordinului de protectie, stabilirea unei distante minime de apropiere de victima, de domiciliu, de locul de munca, de scoala, in functie de ce intampla, se confisca cheile de la locuinta respectiva, daca se ia masura sa fie scos din locuinta, si, bineinteles, daca exista arme”, a precizat Nelu Barbu.

El a adaugat ca se instituie in lege in mod clar ca ordinul de protectie provizoriu si ordinul de protectie vor fi monitorizate de politist, iar nerespectarea masurilor dispuse prin cele doua instrumente constituie infractiune.

“Exista asadar posibilitatea sa fie considerata infractiune si e prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la o luna la un an. In acest proces de monitorizare, politistul, practic, poate face tot felul de verificari, (…) toate aceste masuri pe care le iau politistii pentru a se asigura ca persoana respectiva nu incalca ordinul de protectie provizoriu. Este foarte importanta aceasta precizare pentru ca, prin aceasta lege, pentru agresor se introduce obligatia de a purta permanent sistem electronic de supraveghere, sau bratara electronica cum o mai stim noi in limbajul curent. Dar trebuie sa fie indeplinite anumite conditii. (…) Agresorul trebuie sa fi fost obligat sa pastreze o distanta minima determinata fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de rudele acesteia, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate. Agresorului trebuie sa ii fi fost interzis a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic”, a explicat Barbu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mentionat ca prin acest act normativ au fost reglementate si profesiile de expert si de tehnician in egalitate de sanse.

“Practic, se modifica Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. (…) Actul acesta normativ stabileste ca persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariati vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician in egalitate de sanse in limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o masura obligatorie, este la latitudinea angajatorului si tot angajatorul poate decide daca persoana respectiva poate fi reincadrata din angajatii pe care deja ii are, adica nu trebuie neaparat sa angajeze, poate sa isi trimita pe cineva la cursuri”, a aratat Nelu Barbu.

Pe marginea proiectului de lege adoptat joi de Guvern, intr-un comunicat al Biroului de presa al Executivului este prezentata si o situatie statistica in domeniul violentei in familie, potrivit IGPR, aferenta anilor 2016 si 2017.

Astfel, conform comunicatului, in anul 2016 s-au inregistrat “36.664 de victime ale violentei in familie, 191 decese precizate de Ministerul Public si 2.574 de ordine de protectie emise, dintre care 743 sunt incalcate”.

De asemenea, sursa citata precizeaza ca, in anul 2017, au fost inregistrate la nivel national “20.617 victime ale violentei in familie, 84 de decese, peste 3.000 de ordine de protectie emise de instanta si 1.011 – ordine de protectie incalcate”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2