Unilateralismul american ameninta tarile membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), in timp ce China este „o putere pasnica”, a estimat joi guvernul chinez, in conditiile in care NATO a evocat pentru prima data „provocarea” pe care o constituie Beijingul, informeaza AFP, transmite AGERPRES.
Reunite in summit la Londra, cele 29 de tari membre ale NATO au adoptat miercuri o declaratie comuna, care califica pentru prima data intarirea Chinei drept „provocare”.
Ca raspuns, purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Hua Chunying, a estimat in fata presei ca aceasta „crestere a puterii chineze este cea a unei puteri pasnice”.
Fara a numi SUA, ea a sustinut ca „cea mai mare amenintare actuala pentru lume este cea a unilateralismului si intimidarii”. „Chiar si aliati ai SUA au fost victime” (ale unilateralismului si intimidarii), a adaugat ea, in conditiile in care presedintele american Donald Trump a calificat Alianta drept „depasita”.
Marti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a amintit ca Beijingul este acuzat de organizarea de atacuri cibernetice impotriva Europei si de recurgere la spionajul industrial, ceea ce are „consecinte pentru securitatea tarilor din Alianta”.
„China dispune de al doilea buget pentru aparare din lume si s-a dotat cu un mare numar de noi capacitati moderne, inclusiv cu rachete cu raza de actiune lunga, capabile sa atinga toata Europa si SUA”, a subliniat el.
„Nu se pune problema ca NATO sa-si desfasoare efective in Marea Chinei. Insa noi trebuie sa tinem cont de faptul ca China se apropie de noi in Arctica, in Africa, in Europa, unde investeste masiv in infrastructurile noastre si in spatiul cibernetic”, a atentionat Stoltenberg.