Guvernul Ciolos dinamiteaza sistemul medical universitar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

flroin tataruSaptamana trecuta, Guvernul Ciolos a adoptat o Ordonanta de Urgenta care modifica legea sanatatii, pe cat de neasteptat, pe atat de neoportun, si fara o dezbatere publica intr-un domeniu foarte sensibil al societatii romanesti.. Premierul Ciolos ignora voit faptul ca OUG-urile au un scop precis, Guvernul nefiind o institutie legislativa si avand atributii limitate in acest domeniu. In mod sigur, managementul spitalelor nu reprezinta o situatie de urgenta in acest moment, asadar graba Guvernului in a adopta acest OUG este cel putin suspecta.

In fapt, speculand cvasi-nemultumirea populatiei legata de sistemul medical, si plecand de la principii frumoase, cu prevederi logice, benefice (cum ar fi transparenta, reforma, publicarea proiectelor de management ale candidatilor, eliminarea cumetriilor, incompatibilitati), ordonanta introduce si o serie de aspecte nocive. Pentru ca nu poti reforma REAL managementul spitalicesc, daca nu transformi, din temelii, un sistem de sanatate de origine comunista, reasezandu-l pe baze corecte: diagnostice mai exacte, pacienti mai bine tratati, timpi de asteptare mai mici, etc. Scopul: acapararea managementului spitalicesc si subjugarea lui, dupa incercari similare facute si cu SMURD-ul si cu piata asigurarilor de sanatate, in favoarea unor companii care sunt de mult in asteptare. Acesta este de fapt obiectivul actualei ordonante, acestea sunt prioritatile si preocuparile actualului Ministru al Sanatatii si al Guvernului Ciolos in domeniul medical!

Astfel, conform noii ordonante: managerul unui spital clinic (universitar) nu trebuie sa fie cadru universitar sau medic primar ca pana in prezent, sefii de sectii vor fi selectati prin concursuri (dar nu se stie exact in ce vor consta aceste concursuri), este interzisa desfasurarea activitatii didactice sau de cercetare stiintifica finantata de furnizori ai spitalului (fapt in detrimetrul studentilor, mai ales ca activitatea de cercetare este subfinantata de statul roman), programul managerului se va desfasura intre orele 8.00-16.00, iar orice activitate medicala, didactica sau de cercetare stiintifica poate fi exercitata doar in afara acestui interval (fapt in detrimental studentilor si a progresului medicinei din Romania si absurd in conditiile in care un bun manager de spital munceste cu mult peste cele 8 ore/zi solicitate de Guvern de luni pana vineri).

As vrea ca Ministrul Sanatatii sa ne explice cum se va desfasura activitatea in absenta cadrelor didactice in spitalele universitare unde sefii de Sectii Clinice si de Laboratoare Clinice trebuie sa fie cadre didactice de predare (profesor/conferentiar) pentru asigurarea procesului educational si a procesului de ingrijire medicala a pacientilor. In toata Europa, sefii Spitalelor Universitare, a Sectiilor si Laboratoarelor Clinice sunt cadre didactice si reprezinta varfurile medicinei, iar nerespectarea acestor reguli ar perturba grav atat procesul didactic universitar si postuniversitar medical, cat si activitatea de ingrijire a pacientilor, mai ales ca in clinicile universitare sunt internate cele mai complexe cazuri.

De ce ati trecut sub tacere aceste aspecte? Nu considerati ca pregatirea viitorilor medici, in beneficiul pacientilor, este importanta? Probabil ca nu… Premierul Ciolos si Ministrul Sanatatii au ales sa castige capital electoral si sa prezinte presei faptul ca noutatea acestei modificari legislative este depolitizarea managementului spitalelor (managerii de spital vor fi incompatibili cu functiile de conducere din cadrul partidelor politice) si eliminarea nepotismului. In aceasta privinta, daca Ministerul a sesizat ca exista manageri de spital vinovati de nepotisme, de ce nu i-a demis pana acum? Sau e mai usor sa dam o lege decat sa verificam? Cat despre faptul ca managerii de spital nu pot ocupa functii de conducere in cadrul partidelor politice, cred ca unei persoane competente si unui manager bun, nu ii se anuleaza abilitatile in functie de apartenenta sau implicarea politica.

In afara de aceste ”mari” schimbari sub titlul de ”reforma” aduse de Ministrul Sanatatii, problemele sistemului sanitar si medical din Romania nu s-au remediat in acest an de guvernare tehnocrata, ba chiar s-au adancit: au murit copii din cauza faptului ca Ministerul nu a asigurat dozele de vaccin necesare campaniilor de vaccinare, tratamentul fara interferon al pacientilor bolnavi de hepatita C s-a oprit, si totul s-a poticnit la nivelul anului 2015.

Imi exprim inca o data ingrijorarea fata de acesta Ordonanta de Urgenta a Guvernului, un act legislativ cel putin suspect in raport cu interesele sistemului medical.  Am incredere ca romanii vor sanctiona prin vot acest comportament neglijent al Guvernului Ciolos.

sigla Tataru PSD

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

 1. Zoli

  Eu cred ca tu si partidul tau de cacao dinamitati lumea cu informatii si acuzatii false si propaganda mincinoasa! Ar fi cazul ca voi,comunistilor din psd sa faceti si altceva decat sa tot aruncati cu noroi in altii,dar voi doar asta stiti asa ca lumea nu are alte asteptari din partea psd! Asa ca:Bravo,v-ati tras singuri apa dupa voi!

  Reply
 2. dr House

  Prietene,e foarte bine ce au facut,mai ales ca pe langa ” meritocratie” e nevoie si de profesionalism.Hai sa fim seriosi de data asta Ciolos chiar are dreptate,nu poti sa fi si manager si sa te duci sa operezi,sa faci de garda,sa faci consultatii in Policlinica si peste toate astea sa faci si pe profesorul universitar.De asta sistemul e in colaps,pentru lacomia unora.Cine face cercetare sa faca cercetare,cine preda sa se ocupe de studenti,iar cine opereaza sa-i stea capul la operatie si la pacient.Daca te-ai fi uitat la dr House ai fi vazut ca managerul nu pune mana pe bisturiu si nici dr House nu se ocupa de administratie,medicamente si fonduri.

  Reply
 3. terebesi

  Poate sa ne explice dl Tataru cum a ajuns in anii trecuti angajat la Romsilva? Dar la Casa de Asigurari de Sanatate? Aaaaa..prin concursuri corecte..

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2