Guvernul francez doreste sa reduca numarul parlamentarilor cu un sfert

PNL

Guvernul francez a avizat miercuri trei proiecte de reforma institutionala prin care, printre altele, se doreste reducerea cu 25% a numarului de parlamentari si ca 20% dintre deputati sa fie alesi printr-un sistem proportional, in locul celui majoritar, relateaza agentia EFE, informeaza AGERPRES.

Purtatoarea de cuvant a guvernului, Sibeth Ndiaye, a spus la o conferinta de presa ca aceste reforme raspund promisiunii presedintelui Emmanuel Macron si neincrederii manifestate de cetateni in timpul dezbaterii organizate de acesta din urma ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”.

Dar ministrul justitiei, Nicole Belloubet, a tinut sa precizeze ca dezbaterile parlamentare pe marginea acestor proiecte nu vor incepe atat timp cat nu exista perspective pentru ”un acord global preliminar” cu cele doua camere, mai ales cu Senatul, unde partidul lui Macron nu are majoritate.

Conform planurilor executivului de la Paris, numarul deputatilor ar urma sa scada de la 577, cati sunt in prezent, la 433, iar cel al senatorilor de la 348 la 271. De asemenea, o cincime din membrii camerei inferioare, respectiv 87 de deputati, ar urma sa fie alesi printr-un sistem de vot proportional, solicitare venita din partea unor formatiuni precum Adunarea Nationala (RN, extrema dreapta) sau Verzii, care se plang ca sunt dezavantajate de actualul sistem de vot majoritar in doua tururi in circumscriptii uninominale, sistem ce favorizeaza partidele mari.

O alta masura propusa este limitarea la trei a numarului mandatelor succesive in functii de demnitate publica, cu exceptia primarilor din localitatile cu mai putin de 9.000 de locuitori. Ar urma sa fie redus si numarul semnaturilor necesare convocarii unui referendum, la un milion, fata de procentul de 10% din prezent si care este echivalentul a circa 4,7 milioane de semnaturi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1