septembrie 17, 2021

Guvernul german a autorizat in 2019 exporturi de arme in valoare de 7,95 miliarde euro, un record

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul german a autorizat in anul 2019 o suma record a exporturilor de arme, potrivit unor date obtinute si transmise de dpa, informeaza AGERPRES.

Pana la 15 decembrie, guvernul a autorizat exporturi de arme in valoare de 7,95 miliarde euro (8,82 miliarde de dolari), cea mai mare cifra din 2015, potrivi unor raspunsuri date de Ministerul Afacerilor Economice la intrebari adresate de doi parlamentari ai opozitiei din partea Verzilor si a partidului Die Linke (extrema stanga).

Acest record survine dupa o scadere de trei ani, de la 7,86 miliarde de euro in 2015. Comparativ cu anul 2018, exporturile autorizate au crescut cu 65%.

Exporturi de arme in valoare de 1,77 miliarde de euro au fost efectuate catre Ungaria (stat membru NATO), urmata de Egipt (802 milioane euro) si Statele Unite (483 milioane euro).

Autorizarile pentru vanzari de arme au crescut brusc de la inceputul anului 2019. La jumatatea anului, permisele de export le depasisera deja pe cele din intreg anul precedent (5,3 miliarde de euro).

Ministrul Afacerilor Economice, Peter Altmaier, a explicat ca acest lucru a fost cauzat de un lung proces de formare a unui nou guvern dupa alegerile din 2017, care a creat o intarziere in luarea de decizii.

Proportia exporturilor deosebit de controversate spre asa-numite terte tari care nu sunt nici membre UE, nici NATO si nu sunt tratate in mod egal – cum ar fi Australia – a scazut anul acesta de la 52,9% la 44,2% , comparativ cu anul precedent.

Cu toate acestea, cifra exporturilor de arme a crescut cu aproape un miliard de euro. Printre cele mai importante 10 tari beneficiare sunt cinci astfel de tari terte.

”Aceste cifre arata ca intregul sistem de control al exporturilor pur si simplu nu functioneaza”, a spus Sevim Dagdelen, un expert in politica externa din partidul Die Linke.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2