Guvernul japonez vrea sa accelereze revenirea evacuatilor de la Fukushima

fukushimaGuvernul japonez vrea sa revoce in termen de doi ani ordinele de evacuare pentru majoritatea locuitorilor obligati sa-si paraseasca locuintele dupa catastrofa nucleara de la Fukushima din 2011, masura facand parte dintr-un plan de reducere a compensatiilor acordate populatiei si de accelerare a reconstructiei, a indicat cabinetul de la Tokyo, potrivit Reuters si AFP citate de Agerpres.

Guvernul a aprobat vineri un nou calendar al operatiunilor de dezafectare a centralei de la Fukushima, acceptand o amanare de 2-3 ani a extragerii combustibilului uzat din bazine, dat fiind ca pregatirile tehnice au durat mai mult decat era prevazut.

Guvernul a mentinut totusi obiectivul de incheiere a acestor operatiuni in 30-40 de ani.

Tokyo Electric Power (Tepco), care a extras deja tot combustibilul ramas in bazinul de dezactivare al reactorului 4, spera sa inceapa in 2015 aceeasi interventie la reactorul 3. Operatiunea a durat un an si a fost unul din rarele succese ale operatorului centralei.

In total, la Fukushima s-au topit miezurile a trei reactoare (1, 2 si 3) din cele sase ale centralei. Nu se cunoaste insa cu exactitate pana unde s-a scurs materia nucleara, nici cum poate fi recuperata.

La patru ani de la dezastru, mii de persoane locuiesc in continuare in locuinte temporare. Unele zone au fost deschise, dar multi oameni ezita sa revina din cauza lipsei infrastructurii si a neincrederii in asigurarile guvernului ca aceste zone nu mai prezinta pericol. Altii s-au resemnat ca nu se vor mai intoarce niciodata la casele si afacerile lor, mai noteaza Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1