Guvernul PNL: Cine sunt ministrii propusi de premierul desemnat Ludovic Orban

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat joi, 24 octombrie, liberalii care urmeaza sa faca parte din viitorul Guvern, care va avea 16 ministere.

 • Vicepremier – Raluca Turcan
 • Ministerul Finantelor Publice – Florin Citu
 • Ministerul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela
 • Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
 • Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
 • Ministerul Lucarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – Ion Stefan
 • Ministerul Apararii – Nicolae Ionel Ciuca
 • Ministerul Sanatatii – Victor Costache
 • Ministerul Educatiei si Cercetarii – Monica Cristina Anisie
 • Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Virgil Popescu
 • Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
 • Ministerul Mediului – Costel Alexe
 • Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor – Lucian Bode
 • Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
 • Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Bolos
 • Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
 • Ministerul Tineretului si Sportului – Ionut Stroe

Cine sunt si ce recomandari au persoanele nominalizate sa faca parte din Guvernul PNL?

Vicepremier Raluca Turcan:

Raluca Turcan va avea in coordonare Fondurile Europene, Dezvoltarea, Educatia, Sanatatea, Munca, Tineret si Sport si Justitie.

Lider al grupului Parlamentar PNL din Camera Deputatilor, presedinte PNL Sibiu si prim-vicepresedinte PNL.  S-a remarcat de-a lungul anilor ca un om politic activ, responsabil si foarte implicat. Proiectele promovate de deputatul Raluca Turcan au urmarit:

– Reducerea abandonului scolar prin masuri pro-active precum ”Scoala dupa scoala”, alimentatie diversificata in scoli, transportul elevilor si profesorilor.

– Intarirea invatamantului profesional-dual, buna calificare a profesorilor;

– Diminuarea inflatiei prin eliminare supra-accizei la carburanti, a supra-impozitarii contractelor de munca part-time;

– Reducerea birocratiei pentru sprijinirea mediului de afaceri;

– Apararea independentei justitiei si a sigurantei cetateanului;

– Asigurarea dreptului de vot pentru romanii din afara tarii.

La Sibiu a sprijinit atragerea de fonduri pentru constructia de gradinite, pentru reabilitarea si dotarea scolilor si liceelor, a spitalului judetean, s-a implicat in campanii de ajutorare si donare de fonduri pentru persoane aflate in risc social.

Ministerul Finantelor Publice – Florin Citu

Absolvent al Grinnell College din SUA, masterand in economie in cadrul Iowa State University (2002) si doctorand al Iowa State University.Profesionist in economie – finante datorita experientei vaste pe care a obtinut-o ca economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005). In Romania, a fost economist sef (2006-2007) la ING Bank, sef al departamentului piete financiare (2007-2011). In 2016 a fost ales senator pe listele PNL. In prezent este liderul senatorilor PNL, membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24 septembrie 2018).

Ministerul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela

Senatorul liberal a fost presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, de la Senat, in perioada februarie – septembrie 2018. Din acesta postura a convocat audieri si a solicitat, de nenumarate ori, ca dosarul violentelor de la protestul Diasporei din Bucuresti sa fie desecretizat.A fost ales de trei ori primar al municipiului Caransebes, din 2004 pana in 2016. De asemenea, a primit titlul de “Luptator cu rol determinant in Revolutia din Decembrie 1989” din partea presedintelui Romaniei Klaus Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Diplomat de cariera, ministrul Afacerilor Externe in perioada 24 noiembrie 2014 si 17 noiembrie 2015 si consilier prezidential pentru politica externa la data de 6 mai 2016. Bogdan Aurescu a fost coordonatorul echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina privind delimitarea maritima in Marea Neagra, verdictul fiind unul favorabil. 9700 km² de platou continental si zona economica exclusiva au revenit Romaniei, adica 79,34% din zona aflata in disputa.

In perioada 2010-2011 a fost negociator-sef pentru Romania al Acordului romano-american privind apararea antiracheta si al Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA.

Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu

Avocat si doctor in drept, ministru al Justitiei in perioada 2008 si 2012. Catalin Predoiu a coordonat redactarea noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala. Prin noua legislatie penala au fost inasprite pedepsele pentru mai multe infractiuni. De altfel, codurile intocmite de Catalin Predoiu  ca ministru al Justitiei au fost atacate, in ultimii trei ani de zile, de PSD, social-democratii votand mai multe modificari menite sa subrezeasca legislatia penala si sa ii salveze pe infractori. Totodata, Catalin Predoiu a redactat actul normativ pe baza caruia Agentia Nationala de Integritate si-a repornit activitatea, dupa ce vechea lege fusese declarata neconstitutionala.

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – Ion Stefan

Deputatul liberal de Vrancea a decis sa intre in politica dupa ce a coordonat o afacere privata de succes, cu profit de milioane de euro. A absolvit Institutul de Marina Civila (IMC) – Inginer Electromecanic, iar la Camera Deputatilor activeaza in Comisiile pentru industrii si servicii si Comisia pentru buget, finante si banci. Ion Stefan este cel care a initiat proiectul de lege care prevede ca angajatii din mediul privat vor putea primi al 13-lea si al 14-lea salariu. Este o solutie europeana de participare a angajatilor la profitul companiilor, iar acest profit sa fie o compensatie pentru munca depusa. Proiectul, care se afla in dezbatere parlamentara, le va da posibilitatea salariatilor din mediul privat sa primeasca aceste beneficii, 20% din cheltuielile salariale urmand sa fie deduse din impozitul pe profit.

Ministerul Apararii – Nicolae Ionel Ciuca

Militar de cariera, sef al Statului Major al Armatei, care a participat la numeroase misiuni militare in afara tarii, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Intre anii 2001 si 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) si Antica Babilonia, Irak (2004).La finalul anului 2018, ministrul Apararii Gabriel Les (PSD) a incercat sa-l schimbe din functia de sef al Statului Major, dar presedintele Klaus Iohannis a decis sa ii prelungeasca mandatul. Situatia a fost dezbatuta de instanta, care a dat castig de cauza Administratiei Prezidentiale.

Ministerul Sanatatii – Victor Costache

Renumit chirurg cardiovascular, absolvent al Facultatii de Medicina din Iasi, cu rezidentiat facut in Franta. Victor Costache a practicat chirurgia cardiaca la Institutul Inimii din Quebec, la spitalele universitare din Grenoble si Toulouse si a fost coordonatorul serviciului public din Annecy. In prezent conduce Sectia de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica a Spitalului European Polisano din Sibiu.

De asemenea, de numele lui Victor Costache sunt legate primele interventii pe cord deschis realizate la Sibiu, infiintarea unui centru de excelenta in Chirurgia Cardiaca Minim Invaziva, singurul din Transilvania, dar si nenumarate operatii efectuate in premiera mondiala, europeana sau nationala:

▪️ prima operatie la nivel mondial de inlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutura automata

▪️ primul caz din Europa de inlocuire endoscopica a valvei aortice cu tehnologia de sutura automata

▪️ prima plastie mitrala endoscopica realizata cu ajutorul dispozitivului de ultima generatie Memo 4D, din Europa de Est

Ministerul Educatiei si Cercetarii – Monica Cristina Anisie

Este expert ȋn domeniul educatiei nationale si profesor de Limba si literatura romana la una dintre cele mai bune institutii de ȋnvatamant din tara, Colegiul National de Informatica ”Tudor Vianu” din Bucuresti. A fost inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Bucuresti (2009-2011), secretar general adjunct la Ministerul Educatiei (2011-2012), consilier ȋn cadrul Administratiei Prezidentiale (2012-2014), Director Directia Inspectie Scolara ȋn Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (2014-2016), secretar de stat ȋn guvernul tehnocrat (2016 – 2017) si apoi din nou consilier ȋn cadrul Administratiei Prezidentiale. Monica Anisie este i coordonatorul Comisiei de Educatie pentru Invatamant Preuniversitar a PNL si organizeaza, periodic, dezbateri pe tema educatiei in cadrul proiectului “Romania Educata” initiat de presedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Virgil Popescu

Doctor in stiinte economice, conferentiar universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor si vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Are diploma de inginer obtinuta la Facultatea de Automatica din Bucuresti. A fost secretar de stat la ministerul Economiei in perioada noiembrie 2013-februarie 2014 si in perioada 2007-2008 secretar de stat la Departamentul pentru Dialog Social din cadrul Guvernului.

Ca vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a reusit sa modifice o serie de legi pentru a ajuta administratiile locale sa realizeze, mai usor, extinderea retelei de gaz metan. Printre acestea se numara legea 167/2018 de modificare a legii Energiei electrice si a gazelor naturale care permite concesionarea catre administratiile locale a distributiei de gaze naturale catre populatie.

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru

Una dintre cele mai cunoscute activiste din societatea civila. Fost director executiv al Asociatiei Pro Democratia, fondator si director al Institutului pentru Politici Publice. In 2015 a facut pasul in politica si a devenit membru al guvernului tehnocrat, detinand portofoliul de Ministru pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

Violeta Alexandru s-a remarcat prin transparentizarea activitatii Guvernului si lobby-ul constant pentru implementarea principiilor bunei guvernari. La inceputul mandatului de ministru, informatiile publice erau comunicate in proportie de 25% ȋn plan local si 40% ȋn plan central, iar spre finalul mandatului rata comunicarii crescuse la 90%.In 2017, s-a inscris in Partidul National Liberal devenind consilierul pentru “buna guvernare” al presedintelui Ludovic Orban. Anul acesta, a devenit presedinte al PNL Bucuresti, lansand un amplu program de reformare a filialei si deschidere fata de cetateni si societatea civila din Bucuresti.

Ministerul Mediului – Costel Alexe

Cel mai tanar ministru al cabinetului Ludovic Orban este vicepresedinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Geografie.  A fost membru fondator al Ligii Studentilor la Geografie si primul presedinte ales al Ligii Studentilor la Geografie. Costel Alexe este doctor ȋn climatologie si un ecologist convins. Si-a propus ca obiective principale stoparea defrisarilor ilegale, initierea celui mai amplu proiect de reȋmpadurire a Romaniei si consolidarea colaborarii dintre institutiile subordonate Ministerului Mediului si societatea Civila.

Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor – Lucian Bode

Deputatul liberal este presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura de la Camera Deputatilor. A fost ministru al Economiei in Guvernul Ungureanu si  a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnica si Informatica, specializarea inginer electromecanic. Are si un masterat in “Managementul Securitatii in Societatea Contemporana”, la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, Lucian Bode a facut parte din Comisiile parlamentare de ancheta privind activitatea SC Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM SA in perioada 2007-2018 si cea privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Deputatul liberal este vicepresedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, doctor in stiinte medicale – domeniul medicina veterinara, prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si vicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Bolos

Este profesor universitar doctor la catedra de Finante Contabilitate de la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii, din Oradea, si director al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, cea mai performanta agentie regionala din tara ȋn materie de absorbtie a fondurilor europene, cu peste 4 miliarde de euro absorbiti ȋn ultimii ani.

In trecut, Marcel Bolos a mai fost secretar de stat ȋn Ministerul Transporturilor ȋn perioada guvernului tehnocrat si director ȋn Primaria Oradea, unde a ȋnfiintat Directia care scrie si coordoneaza proiectele europene ale municipiului. In prezent, Oradea este cel mai performant oras din tara ȋn materie de absorbtie a fondurilor europene, cu peste 610 milioane de euro atrasi ȋn 10 ani.

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Deputatul liberal a absolvit Facultatea de Arte- Actorie si licenta sustinut-o la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi – Facultatea de Actorie. Ulterior a devenit jurnalist si a realizat mai multe emisiuni la radio si televiziuni locale. Din 2016 a fost ales deputat pe listele PNL si este membru in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.

Ministerul Tineretului si Sportului – Ionut Stroe

Deputatul liberal a fost, in perioada 2007 – 2009, directorul Directiei de Programe Recreative si Divertisment pentru Tineret, la Autoritatea Nationala pentru Tineret. Are diploma de Inginer Diplomat IT&C, la Universitatea din Craiova – Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica, Sectia Calculatoare – Limba Engleza, si diploma de master in Finante si administrarea afacerilor, la Universitatea din Craiova – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor.A fost ales deputat de Dolj in trei mandate legislative consecutive, 2008-2012, 2012-2016 si 2016-prezent, a fost vicelider in Grupul parlamentar al PNL si liderul Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE).

PNL

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2