Guvernul a stabilit reglementari noi privind acordarea cetateniei romane pentru minori

Guvernul a modificat si completat joi cadrul legal privind acordarea cetateniei romane, schimbarile propuse vizand acordarea cetateniei copiilor minori ai cetatenilor straini sau fara cetatenie, la cererea parintilor, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Executivului, in acest sens Guvernul a decis ca acestor minori sa li se acorde cetatenia la cererea parintilor si odata cu acestia.

“Cererea va fi depusa odata cu cererea parintilor de acordare a cetateniei romane, in conditiile Legii nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. In propunerea de reglementare este prevazuta conditia ca, la data cererii, copiii minori sa domicilieze, in conditiile legii, in Romania”, precizeaza sursa citata.

De asemenea, conform comunicatului, sunt modificate si dispozitiile cu privire la dobandirea cetateniei romane de catre copilul adoptat.

Astfel, sunt reglementate situatiile in care adoptia se face de catre sotul cetatean roman al parintelui firesc sau adoptiv, cetatean strain, ori de catre persoana de cetatenie romana care se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu acest parinte, in conditiile prevazute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, cu modificarile ulterioare, precizeaza sursa citata.

Conform comunicatului, in ambele cazuri, daca parintii nu cad de acord in privinta cetateniei minorilor, decizia va fi luata de tribunalul de la domiciliul minorului sau, dupa caz, de catre instanta judecatoreasca competenta sa incuviinteze adoptia, tinand cont de interesele acestuia.

“Minorului care a implinit 14 ani i se cere consimtamantul, iar daca devine major in timpul perioadei de solutionare a cererii acesta va depune juramantul, in conditiile legii. Minorilor care dobandesc cetatenia romana odata cu parintii sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetatenie distinct de cel al parintilor. Anterior modificarilor legislative aprobate in sedinta de astazi a Guvernului, minorii care dobandeau cetatenia romana odata cu parintii sau cu unul dintre ei erau inscrisi in certificatul de cetatenie al parintilor”, potrivit aceleiasi surse.

Executivul precizeaza ca noile reglementari au fost adoptate prin ordonanta de urgenta, “pentru a elimina, cu efect imediat, aspecte care au generat interpretari divergente la nivelul autoritatilor cu atributii in domeniu, urmate de numeroase litigii, solutionate definitiv sau in curs de solutionare pe rolul instantelor judecatoresti”.

“In acest fel, dispozitiile aprobate sunt aplicabile si persoanelor carora, prin hotarare judecatoreasca definitiva, li s-au anulat, dupa caz, actele de stare civila, mentiunile cu privire la dobandirea cetateniei romane inscrise pe acestea ori actele de identitate sau documentele de calatorie romanesti eliberate in temeiul actelor de stare civila sau al mentiunilor cu privire la dobandirea cetateniei romane, sub motivul ca nu au dobandit cetatenia romana intrucat nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetateniei romane la autoritatea competenta, odata cu parintii care au obtinut cetatenia romana”, se arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1