Guvernul va aproba Planul National de Gestionare a Deseurilor la mijlocul lunii noiembrie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Guvernul va aproba la mijlocul lunii noiembrie Planul National de Gestionare a Deseurilor, altfel Romania risca sa plateasca penalitati foarte mari de intarziere aplicate de Comisia Europeana, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, in comisia de resort din Senat, informeaza AGERPRES.

“Romania este pasibila de plati de intarziere foarte mari penalizatoare, pentru ca nu s-a reusit implementarea Planului National de Gestionare a Deseurilor si suntem la Curtea Europeana de Justitie pentru neinchiderea unor depozite, atat municipale, cat si industriale”, a spus Gavrilescu.

Potrivit acesteia, proiectul este in stadiul evaluarii de impact.

“Am luat foarte serios problema. Planul National de Gestionare a Deseurilor ar fi trebuit aprobat anul trecut in noiembrie si, din aprilie, de cand am venit la minister, am deblocat situatia acestui plan. El se afla acum in evaluare de impact. Sunt implicate, alaturi de Ministerul Mediului, unitatile administrativ-teritoriale, ONG-urile, producatorii de ambalaje, salubristii, colectorii, astfel incat sa reiasa ceea ce este optim pentru o perioada lunga de timp.

Am promis comisarului (european — n. r.) pentru mediu, acum doua luni, ca undeva pe 15 noiembrie Guvernul va adopta hotararea privind aprobarea Planului National de Gestionare a Deseurilor. Am considerat ca este oportun ca observatiile care sunt in concordanta cu legile si cu realitatea din teritoriu sa le preluam, sa chemam la discutii Ministerul Fondurilor Europene si consultantul”, a aratat ministrul.

In ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, Gavrilescu a adaugat ca vor fi realizate ghiduri din fonduri europene pentru ca populatia sa stie exact ce inseamna si ce avantaje are acest lucru.

“A fost nevoie de suspendarea taxei la groapa pana in ianuarie 2019 pentru ca populatia nu era informata, nu existau proceduri clare despre modul in care sa colecteze selectiv si avantajele pe care le are aceasta colectare selectiva, avantaj care trebuie explicat foarte bine populatiei printr-un program national de constientizare, care se va face si din bani europeni si din bani de la Fondul pentru Mediu. Noi scriem acum un proiect pentru accesarea de bani europeni si vom demara o campanie la nivel national, pentru ca altfel nu se poate face lucrul acesta”, a explicat seful de la Mediu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *