Guvernul vrea sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul va lua in discutie in sedinta de luni o Ordonanta de Urgenta cu o serie de masuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizand introducerea unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unei surse oficiale, informeaza AGERPRES.

Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.

„Masura are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase (…). O astfel de masura exista in mai multe state europene, ca de exemplu in Marea Britanie (model pe care la avut si Romania in vedere), Danemarca, Franta, Ungaria si Finlanda”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.

„Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei in patru luni de aplicare. In principiu se are in vedere aplicarea din luna septembrie”, au mai spus sursele citate, care au subliniat ca in Romania consumul de bauturi racoritoare este 80 de litri/persoana/an.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2