Hajdinjak (E.ON): Pretul energiei pentru populatie ar putea creste la 1 aprilie, daca ANRE nu modifica urgent reglementarile

Reclame home 1
Reclame home 1

Pretul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creste de la 1 aprilie, ca urmare a preturilor ridicate inregistrate pe bursa in luna ianuarie, daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu ia masuri urgente pentru modificarea reglementarilor, a declarat, pentru AGERPRES, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

Pe parcursul lunii ianuarie, preturile pe bursa au crescut foarte mult, ajungand la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivelul dublu fata de cel din primele zile ale anului.

“Trebuie sa vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decat efectele negative pentru ianuarie si toti operatorii pot face asta. Depinde de evolutia pretului pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare — n.r.) in urmatoarele saptamani si in urmatoarea luna, dar cu siguranta ANRE va trebui sa revizuiasca evolutia pretului la 1 aprilie.

In februarie si martie am putea avea evolutii care sa contrabalanseze, dar ma indoiesc ca acest lucru va fi posibil 100%. Deci, daca ANRE nu reactioneaza, exista un risc si mai mare sa existe o crestere de pret pentru consumatorii reglementati. Nu este scopul nostru sa ajungem la o crestere de pret, scopul nostru este sa avem reglementari corecte, iar consumatorii sa aiba electricitate la pretul corect. Este evident ca ANRE trebuie sa intervina”, a spus Hajdinjak.

El a explicat ca preturile “au luat-o razna pe bursa” din cauza unor evenimente in cascada. Pe fondul unei cresteri a preturilor in regiune, ca urmare a temperaturilor scazute, unele mari companii de trading au intrat in insolventa, nu au mai avut bani, din cauza ca bancile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii.

“Nu a fost niciun moment un deficit de energie in piata. Ceea ce s-a intamplat a fost ca, dupa ce aceste companii au intrat in faliment, electricitatea de care a fost nevoie a fost ofertata doar pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe Piata de Echilibrare si nu pe platformele normale ale bursei, ceea ce nu este normal. Am avut mai mult de 50% din electricitate pe PZU si pe Piata de Echilibrare. Desigur, a trebuit sa reactionam si a trebuit sa cumparam energie de pe PZU, ca urmare a unei carente in reglementare, care trebuie rezolvata”, spune seful E.ON Romania.

El a subliniat faptul ca poate aparea oricand, din nou, o astfel de situatie, in care un trader sa intre in insolventa si sa declanseze astfel de efecte.

“Nu putem rezolva aceasta cu declaratii de genul ca trebuie sa cerem penalitati sau sa mergem la tribunal. Acestea nu sunt suficiente pentru a proteja clientii. Este nevoie de alte mecanisme decat avem acum pentru a preveni astfel de situatii”, a aratat el.

Potrivit lui Hajdinjak, ANRE ar trebui sa creasca cantitatea pe care Hidroelectrica si Nuclearelectrica o ofera pe piata reglementata. De asemenea, autoritatea ar trebui sa permita companiilor care furnizeaza electricitate populatiei sa achizitioneze energie si de pe alte piete in afara de Platforma Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), intrucat, in prezent, daca acesti furnizori nu pot cumpara energie de acolo, singura solutie pentru ei este achizitia de energie de pe piata spot si cea de echilibrare, unde preturile sunt mult mai mari.

“Pentru piata reglementata, in acest moment suntem nevoiti sa cumparam energie doar pe PCSU. Prima si cea mai usoara decizie pe care ar trebui sa o ia ANRE este sa creasca electricitatea oferita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru piata regulata.

A doua masura pe care ar trebui sa o ia ANRE este sa ne permita sa cumparam energie de pe alte platforme pentru piata reglementata, nu doar pe PCSU, dar si de pe PCCB (Piata Centralizata pentru Contracte Bilateriale — n.r.). Acum nu putem face asta si suntem nevoiti sa mergem pe PZU, iar ce nu putem achizitiona din PZU sa cumparam de pe PE (piata de echilibrare — n.r.), care ar trebui sa aiba un cu totul alt rol”, a adaugat Hajdinjak.

De asemenea, o alta masura pe care ANRE ar trebui sa o ia este sa organizeze licitatii pentru cantitatile lipsa pe care furnizorii nu le pot achizitiona de pe PCSU, dar aceasta masura ar lua mai mult timp, a mai spus oficialul E.ON.

“Daca nu facem nimic, iluzia ca preturile nu vor creste este gresita. Este nevoie de actiuni imediate. ANRE trebuie sa ia masuri, nu sa astepte sa fie rezolvata situatia la nivelul contractelor dintre companii, nu este suficient”, a sustinut Hajdinjak.

Intrebat care sunt efectele pentru compania pe care o reprezinta, Hajdinjak a precizat ca E.ON Romania a avut pierderi de peste 10 milioane de lei in ianuarie.

“Am avut pierderi, am avut costuri aditionale din cauza pretului mare la care am achizitionat energia in ianuarie. Va trebui sa vedem ce va fi in februarie si martie pentru a sti ce va insemna acest lucru pentru piata reglementata. Pentru piata libera, este riscul nostru, dar pe piata reglementata este rolul ANRE sa ia actiuni de urgenta”, a continuat Hajdinjak.

Acesta a aratat ca E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. “Ne-au raspuns ca trebuie sa sanctionam astfel de practici, insa nu mai avem pe cine sa sanctionam, pentru ca aceste companii au intrat in faliment”, a adaugat oficialul E.ON Romania.

In urma cu o saptamana, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara, pentru AGERPRES, ca autoritatea va decide, in urma unei analize pe care o deruleaza impreuna cu OPCOM si cu Consiliul Concurentei, daca este cazul sa modifice reglementarile aflate in vigoare.

“Consideram ca, in general, cadrul de reglementare nu a fost incalcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul ca este cazul sa modificam cadrul de reglementare”, a precizat presedintele ANRE.

Potrivit acestuia, contractele de furnizare a energiei ar trebui sa contina sanctiuni mai clare si mai dure pentru denuntarea unilaterala.

“Consideram ca ar trebui sa se inaspreasca conditiile din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act intre doua parti. ANRE nu poate interveni in aceste contracte, care sunt incheiate pe piata libera si se stabilesc intre cele doua parti, dar ii poate sfatui pe consumatori. Ar fi fost necesara o sanctionare mai clara a denuntarii unilaterale”, a spus presedintele ANRE.

La inceputul lunii, Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei, a dat asigurari ca pretul pentru populatie nu va creste in urma majorarilor de pe bursa.

“(Efectele — n.r.) momentan nu se resimt si in niciun caz nu se vor resimti la populatie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Pretul nu creste pentru populatie, pentru ca sunt contracte incheiate pe piata reglementata si nu au cum sa se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurari ca nu va creste pretul, am vorbit si cu companiile implicate si isi vor asuma aceste fluctuatii de pret”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui sa inaspreasca regulile din piata, iar furnizorii de energie care denunta unilateral contractele sa fie sanctionati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2