Handbal feminin: Corona Brasov, descalificata din Liga Nationala

Echipa feminina de handbal Corona Brasov a fost descalificata si a pierdut toate punctele obtinute in sezonul 2019-2020 al Ligii Nationale, a anuntat Comisia Centrala de Disciplina a Federatiei Romane de Handbal, vineri, potrivit site-ului FRH, in urma scandalului de dopaj in care au fost implicate majoritatea componentelor echipei, informeaza AGERPRES.

”In baza dispozitiilor Art. 62 alin. 2 din Legea 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, sanctioneaza echipa de handbal feminin senioare a CSM Corona Brasov cu descalificarea si pierderea punctelor obtinute in Liga Nationala, sezonul competitional 2019-2020”, se arata in comunicat.

FRH precizeaza ca ”partile interesate sa introduca Apel au nevoie de motivarea Hotararii Comisiei de Disciplina conform Regulamentului disciplinar art. 13.5). Acestea intra in posesia motivarii hotararii Comisiei de disciplina daca in termen de 3 (trei) zile de la data publicarii dispozitivului pe site, fac cerere de motivare si dovada platii motivarii hotararii. Apelul se poate face in termen de 5 (cinci) zile de la momentul intrarii in posesia hotararii motivate, respectand procedura introducerii Apelului, conform Art. 15.4”.

Corona ocupa locul al doilea in clasament, cu 26 puncte (8 victorii, 2 egaluri, 1 infrangere).

Comisia Centrala de Disciplina a Federatiei Romane de Handbal a suspendat provizoriu 18 jucatoare de la Corona Brasov, suspectate ca ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisa de regulamentul antidoping. Bianca Bazaliu, Daciana Hosu si Cristina Laslo au fost suspendate incepand cu data de 25 noiembrie, Eliza Iulia Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopataru, Natasa Nolevska, din 26 noiembrie, Sorina Maria Tirca, Marilena Alexandrina Neagu, Mihaela Diana Popescu, Elena Andreea Patuleanu, Ivona Pavicevic, Viktoriya Tymoshenkova, Andreea Elisa Chiricuta, Andreea Georgiana Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, Alicia Maria Gogirla, din 29 noiembrie, iar Claudia Eugenia Lacatus si Oana Maria Caprar, din 3 decembrie. Joi, comisia a decis sa ridice suspendarile jucatoarelor Andreea Elisa Chiricuta si Alicia Maria Gogirla, dupa ce a rezultat ca acestea nu au facut terapie cu laser intravenos.

Cristina Laslo, Daria Bucur, Eliza Buceschi si Bianca Bazaliu au fost excluse din echipa nationala a Romaniei care participa in aceste zile la Campionatul Mondial din Japonia, dupa izbucnirea acestui scandal.

Clubul Corona Brasov a fost exclus, joi, din competitiile continentale de catre Tribunalul Federatiei Europene de Handbal, dupa ce mai multe jucatoare ale formatiei de sub Tampa au fost suspendate pentru folosirea terapiei cu laser intravenos, procedura interzisa de regulamentul antidoping.

CSM Corona Brasov s-a calificat in grupele Cupei EHF dupa 27-25 in deplasare cu CS Gloria 2018 Bistrita-Nasaud si 22-24 pe teren propriu, in turul al treilea. Echipa a fost repartizata in Grupa C, alaturi de MKS Lublin SA (Polonia), Erd (Ungaria) si Odense Handbold (Danemarca). EHF va lua o decizie in perioada urmatoare in legatura cu viitorul clubului si cu locul din grupele Cupei EHF.

Directorul clubului CSM Corona Brasov, Liviu Dragomir, a declarat ca nu s-a pus niciun moment problema de a apela la proceduri care sa creasca performantele sportive ale jucatoarelor echipei de handbal, dupa ce Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) a anuntat ca trei handbaliste ale echipei Corona (Bazaliu, Hosu, Laslo) sunt suspectate de utilizarea unei metode de terapie interzise.

Clubul a prezentat si punctul de vedere al clinicii la care a apelat, IOMED Clinique, in legatura cu acest caz.

”Terapia cu laser de joasa frecventa este o procedura minim-invaziva si non-farmaceutica de generare a unui raspuns fotochimic la nivelul tesuturilor disfunctionale sau afectate. Terapia cu laser poate scadea senzatia dureroasa, reduce inflamatia si accelera procesele de vindecare in cazul a numeroase afectiuni acute si cronice. Principalul scop al tratamentului in cazul durerii si a conditiilor degenerative este acela de a imbunatati functia si mobilitatea structurilor afectate”, a precizat scrisoarea medicala.

IOMED Clinique a mentionat ca terapia a fost ”utilizata strict in scop terapeutic in afectiuni de oboseala cronica si leziuni musculare”, iar numarul sedintelor care au fost efectuate au fost de una, maximum doua, cu o pauza intre sedinte de sapte zile.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1