Hope and Homes for Children si FONPC au pus bazele Consiliului ONG de Sprijin in implementarea programelor de dezinstitutionalizare cu fonduri europene. La lucrari a participat Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania, Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene
Procesul de inchidere a unora dintre institutiile de tip vechi din Romania, in care traiesc copiii aflati in sistemul de protectie a statului, propus pentru finantare prin fonduri europene, ar trebui simplificat, iar termenele pentru depunerea proiectelor de finantare in domeniul dezinstitutionalizarii ar trebui prelungite, iar contractarile pe POR si POCU trebuie sincronizate pentru a evita derapajele. Acestea sunt cateva dintre concluziile intalnirii de lucru pentru crearea Consiliului ONG de Sprijin in implementarea programelor de dezinstitutionalizare cu finantarea Uniunii Europene, desfasurata miercuri, 11 octombrie, la initiativa Fundatiei Hope and Homes for Children si a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).
La lucrari au participat Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene, Mark Waddington, Chief Executive Officer al Fundatiei Hope and Homes for Children, Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud al Hope and Homes for Children, Bogdan Simion, presedinte FONPC si director executiv al Fundatiei SERA ROMANIA, Mihaela Toader, Secretar de Stat in MInisterul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Natioanle pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Octav-Dan Paxino, Secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, precum si reprezentati ai ONG-urilor din Romania si reprezentanti ai autoritatilor de management din cadrul POR si POCU.
Romania a depus eforturi considerabile in ultimii 20 de ani pentru reformarea sistemului de protectie a copilului. Daca in anii ’90 erau peste 100.000 de copii care traiau in conditii precare in institutii de stat de mari dimensiuni, astazi, mai sunt mai putin de 7.000 de copii care sufera inca traumele institutionalizarii.
In contextul finantarii europene pentru dezinstitutionalizare, conform documentatiei propuse prin ghidul aplicantului, procesul inchiderii centrelor de tip vechi se prefigureaza a fi anevoios, iar termenele pentru accesarea fondurilor europene disponibile sunt mult prea scurte – sunt de parere reprezentantii ONG-urilor cu experienta in domeniul dezinstitutionalizarii.
Cele doua organizatii cu experienta de peste 20 de ani in inchiderea institutiilor de tip vechi pentru copii, Hope and Homes for Children si SERA ROMANIA, intentioneaza sa isi puna la dispozitia autoritatilor publice expertiza, pentru optimizarea programelor de dezinstitutionalizare, pentru a intari premisele necesare succesului in implementarea acestora.
„Noi, in calitate de Consiliu format din organizatii non-guvernamentale, vrem sa sprijinim si sa oferim asistenta tehnica autoritatilor publice astfel incat succesul acestui program de dezinstitutionalizare, finantat si de Uniunea Europeana si de Romania, sa fie cel pe care ni-l dorim. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipele organizatiilor non-guvernamentale specializate in protectia copilului din Romania lucreaza impreuna.
Vrem sa ne asiguram ca investitia noastra in ceea ce inseamna viata copiilor intr-un mediu familial se regaseste in sustenabilitate, intr-o structura dramatic schimbata a serviciilor de protectie a copilului si ca sugestiile noastre sunt luate in considerare”, a spus Stefan Darabus, Director Regional, Europa Centrala si de Sud al Fundatiei Hope and Homes for Children.
In ultimii 20 de ani, Hope and Homes for Children si SERA ROMANIA au sprijinit si au finantat in mod direct inchiderea a peste 130 de institutii de tip vechi, iar investitiile pe care cele doua organizatii preconizeaza ca le vor face in perioada 2017- 2027, in programe de dezinstitutionalizare se ridica la peste 50 milioane de euro.
In cadrul intalnirii de lucru desfasurate in 11 octombrie, Stefan Darabus a subliniat ca e oportun ca ONG-urile cu experienta sa fie parte din procesul de luare a deciziilor in domeniul dezinstitutionalizarii, astfel incat sa isi poata aduce contributia la momentul potrivit, pentru optimizarea procesului de inchidere a institutiilor de tip vechi pentru copii.
El a mai atras atentia asupra importantei simplificarii procesului de dezinstitutionalizare si asupra necesitatii prelungirii termenelor de aplicare pentru finantarea proiectelor din domeniu. In acest moment, termenele impuse nu sunt realiste, iar autoritatile publice locale nu au timp sa indeplineasca toate conditiiile impuse in ghidul aplicantului.
„Noi lucram direct cu oamenii care implementeaza efectiv aceste programe si ele trebuie sa fie facute in primul rand pentru copii. Centrarea pe copil trebuie sa fie prioritara, nu centrarea pe termene limita”, a mai adaugat Stefan Darabus.
La randul sau, Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania in Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene, a subliniat ca exista fonduri suficiente si se pot face si finantari suplimentare pentru construirea de case de tip familial, astfel incat acestea sa poata gazdui un numar optim de maximum 12 copii si sa nu se ajunga la supraaglomerare, prin cresterea acestui numar. El a spus ca termenele de aplicare pentru fondurile europene se pot prelungi, sau pot fi stabilite termene succesive, astfel incat programul de dezinstitutionalizare sa aiba rezultatele dorite.
„Romania este tara cu un nivel foarte ridicat in aplicarea programului de dezinstitutionalizare, fiind un model pentru implementarea acestor programe in alte state din regiune. Sprijinul ONG-urilor a fost foarte important, pentru ca fara aceasta retea de organizatii, cu ajutorul carora am depasit multe din obstacolele intampinate, rezultatele pe care le avem astazi nu ar fi existat.
Sunt entuziasmat de aceasta initiativa, de faptul ca aveti o strategie buna, studii solide care ne permit sa ne stabilim clar obiectivele pe care le avem de indeplinit si ca exista o metodologie clara pe care ne putem baza”, a declarant Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania in cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene, sustinand ferm initiativa Consiliului ONG si implicarea sa in asigurarea succesului finantarilor europene pentru dezinstitutionalizare.
El a tinut sa atraga atentia ca procesul de dezinstitutionalizare este unul fragil, cu o multime de date necunoscute, mai ales din cauza faptului ca exista discrepante intre ceea ce se intampla in teren, la nivel judetean, si strategiile trasate la nivel central. Acest gol poate fi umplut de ONG-uri, care, prin ceea ce au realizat din fonduri proprii si din finantarile atrase incepand cu anul 2000, se afla la acelasi nivel cu statul si autoritatile sale.
„Fara sa devin critic, trebuie sa spun ca un astfel de stat, in care rata cresterii bugetului este destul de ridicata, ar trebui sa inceapa sa aiba grija de copiii sai in mod gradual si sa ajunga sa nu se mai sprijine atat de mult pe acte caritabile si finantari straine. Romania poate finanta aceste programe si poate ajuta ONG-urile, de care este reala nevoie, pentru ca au actionat in teren si au la activ o experienta importanta”, a mai declarat oficialul european.
Bogdan Simion, presedinte FONPC si director executiv al Fundatiei SERA ROMANIA, a mai adaugat in cadrul intalnirii:„Programele de inchidere a institutiilor de tip vechi sunt programe complexe si implica o colaborare stricta intre directiile generale de asistenta si serviciile publice de asistenta sociala. Acestia sunt cei doi actori ai autoritatii publice locale asupra carora noi trebuie sa ne aplecam.
Institutiile de tip vechi exista in locurile unde directiile si serviciile de asistenta sociala nu au desfasurat programe de prevenire. In acest moment, in ultimii doi, trei ani, singurele programe de reintegrare reintegrare in familia naturala a copilului protejat de stat cu sprijin sunt cele sustinute de ONG-uri. De exemplu, Hope and Homes for Children, SERA ROMANIA, World Vision, SOS Satele Copiilor si alte organizatii de acest tip desfasoarasingurele programe de reintegrare cu sprijin. Serviciile publice de asistenta sociala, pentru a realiza astfel de programe, ar trebui sa cheltuie bani din fondul de urgenta al primariilor, iar primariile nu au fonduri pentru asa ceva. Singurele resurse financiare, precum si elasticitatea pentru aceste fonduri este asigurata de ONG-uri.”
In cadrul intalnirii au mai facut declaratii de presa si alti oficiali.
„Procesul dezinstitutionalizarii trebuie finalizat corect si complet. Daca aceasta finalizare nu se intampla, lasam o usa deschisa revenirii vechilor institutii rezidentiale, ceea ce este de evitat, caci altfel riscam sa ne intoarcem inapoi in timp”, a spus Mark Waddington, Chief Executive Officer, Hope and Homes for Children.
„Romania este determinata sa sustina dezinstitutionalizarea. Ne dorim ca acesti copii sa aiba un mediu cat mai apropiat de cel familial. Nu poate fi eludata responsabilitatea statului in acest domeniu, un cadru de parteneriat este cel mai bun mod de actionare si este foarte necesar. Contributia societatii civile este definitiva pentru schimbarea mentalitatii. Ne dorim proiecte care sa respecte nevoile comunitatilor si, mai ales, drepturile fundamentale ale copiilor”, Mihaela Toader, Secretar de Stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
„In Romania, atat guvernul cat si Comisia Europeana nu au decat de beneficiat de pe urma asocierii organizatiilor non-guvernamentale intr-o platforma care sa participe la dialogul cu institutiile statului, institutii cu care sa construiasca o relatie sanatoasa si de ajutor reciproc”, a adaugat Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania la Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene.
ZiarMM