Hossu (Cartel Alfa): Majorarea salariului minim nu va afecta bugetul de stat; nu exista riscul pierderii unor locuri de munca

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

muncitor baniMajorarea salariului minim nu va avea un efect negativ asupra bugetului de stat, ci unul pozitiv, iar riscul de a se pierde locuri de munca nu exista, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”.

“Nu exista niciun efort bugetar. Daca erau salariati lucratori in domeniul bugetar ar fi fost afectat. Cresterea salariului minim ar avea un efect benefic asupra bugetului de stat intrucat numai pentru cei aproximativ 1,3 milioane de persoane, care sunt astazi in sectorul economic la nivelul salariului minim pe economie, inseamna un aport suplimentar la bugetul de stat de 300 de milioane de lei din impozitul de 16%, iar daca luam in considerare si taxele aferente creste la peste 500 de milioane de lei. Din punct de vedere tehnic cresterea salariului este benefica. Singura justificare care poate sa fie este ca prin cresterea salariului s-ar putea pierde locuri de munca. Istoria pe ultimii trei ani a demonstrat ca nu exista un asemenea risc, cresterile (pe salariul minim n.r.) fiind infime si absorbite de sistemul economic”, a spus Bogdan Hossu.

Acesta a explicat ca la stat, datorita majorarilor care s-au facut in 2015, nu mai exista probleme ca nivelul de salariu sa fie sub salariul minim de 1.200 de lei. Cei care ar putea beneficia de aceasta majorare sunt angajati din mediul privat sau angajati la companii cu capital majoritar ori integral de stat.

“Ceea ce se propune, 1.200 de lei, ramane inca mult sub baremul cosului minim, care este estimat astazi la un nivel de 1.400 de lei net, iar 1.200 de lei este brut, deci pe net este mai putin, ceea ce arata de fapt o discrepanta majora. Ca sa nu spunem ca in acelasi timp cresterea salariului minim pe economie nu va face decat sa incurajeze scaderea contributiilor de asistenta sociala din partea bugetului de stat, care astazi se considera a fi deosebit de mari si sunt foarte mari, tocmai datorita faptului ca peste doua milioane de salariati care sunt persoane active si care muncesc in acelasi timp trebuie sa devina asistati sociali pentru ca nivelul de salarizare pe care il primesc este cu mult sub nivelul la care ar trebui sa ajunga”, a afirmat Bogdan Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a mai spus ca datele din ultimii trei ani demonstreaza faptul ca majorari mai mari de salariu minim, fata de 13% cat se propune in prezent, nu au afectat nici numarul de angajatori si nici numarul de contracte individuale de munca pe persoane fizice diferite.

Declaratiile au fost facute la finalul intalnirii premierului Dacian Ciolos cu reprezentanti ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Fratia, BNS, CNSDR si Confederatiei Sindicale Nationale Meridian pentru a discuta despre cresterea salariului minim. Din partea Guvernului, la discutii s-a aflat cei doi vicepremieri, Vasile Dincu si Costin Borc, ministrul Finantelor, Anca Dragu, si ministrul Muncii, Ana Costea.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2