Biserica UNESCO din Budesti, in straie de sarbatoare

PNL

biserica josani

Biserica UNESCO din Budesti a fost imbracata in straie de sarbatoare, in 6 decembrie avand loc hramul bisericii Sfantul Nicolae Josani din localitate. Zeci de credinciosi au tinut sa fie prezenti cu aceasta ocazie la lacasul de cult din judet, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din judet.

Pentru cei care nu stiu, biserica de lemn din Budesti Josani este o biserica de lemn maramureseana in cheotori, datata in anul 1643. Are un plan dreptunghiular, cu absida poligonala, decrosata. Biserica a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial al UNESCO in decembrie 1999, fiind una din cele opt biserici UNESCO din Maramures.

Biserica s-a aflat din anul 1948 in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, Parohia Ortodoxa Romana Budesti. Lacasul de cult a fost revendicat cu succes de Biserica Romana Unita cu Roma dupa 1989, in 2009 Curtea de Apel Cluj admitand actiunea formulata de Parohia Romana Unita Budesti in contradictoriu cu Parohia Ortodoxa Romana Budesti. Decizia Curtii de Apel Cluj a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2010.

FOTO:Facebook/primariabudesti

Cezar TUDOR

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1