Iasi: Teatrul National ‘Vasile Alecsandri’ – pe locul al doilea in clasamentul celor mai frumoase teatre din lume

PNL

Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi se afla din nou pe locul al doilea in clasamentul celor mai frumoase teatre din lume, informeaza AGERPRES.

Anuntul a fost facut duminica de primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, pe pagina sa de pe reteaua sa de socializare, dupa ce BBC a publicat recent un clasament in acest sens.

“Cinste celor care au construit aceasta frumoasa cladire si vesnica sa le fie recunostinta noastra pentru ei. Dar noi, generatia noastra, ce oferim urmasilor nostri? Din pacate ura, dezbinarea si foamea stricata dupa marire si bani ne ingroapa destinul. Poate ne trezim. In 30 de ani de societate democratica am “construit” mineriade, ruine ale economiei nationale, analfabetism, boala si dezastre medicale, Colectiv si ura. Peste 100 de ani ce va scrie istoria despre aceste vremuri? Oare va putea scrie ceva? Cum va reproduce istoricul ceea ce spune astazi omul politic? Oare prim ministrul tarii va fi un nume sau un banc? Multe intrebari care din pacate au acelasi raspuns: o mare, foarte mare rusine fata de cei care ne privesc din urma, de departe, dar si foarte de sus”, a scris primarul Mihai Chirica pe Facebook.

Teatrul National din Iasi este una din cele mai prestigioase institutii de cultura din tara. Construita pe locul vechii primarii, intre anii 1894-1896, cladirea Teatrului National a fost proiectata de arhitectii vienezi Fellner si Helmer, care au proiectat constructii similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich.

Sala Mare cu 750 de locuri organizata in stal, loje si balcon impresioneaza prin rafinamentul, fantezia si somptuozitatea ornamentelor de inspiratie baroca si rococo, fie ca este vorba despre sculpturi sau picturi. Cele 1.418 lampi electrice si candelabrul cu 109 becuri din cristal de Venetia lumineaza teatrul cu o personalitate arhitectonica unica.

Cortina principala, pictata de maestrul vienez Lenz si terminata de unul din discipolii sai, a fost conceputa sub forma unei alegorii a vietii cu cele trei varste in plan central, la dreapta fiind imaginata simbolic Unirea Principatelor. Partea stanga, pictata de ucenicul lui Lenz, este diferita de restul cortinei prin stil si culoare.

Plafonul si cortina de fier au fost pictate de Alexander Goltz. Cortina de fier prezinta motive ornamentale dispuse simetric, iar plafonul, o adevarata opera de arta, a avut ca tematica ”Povestea”, reprezentata figurativ prin alegorii paradisiace, nimfe si ingeri incadrati de o stucatura rococo. Tot pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se afla stema celor patru provincii reunite, cu insemnele heraldice ale fiecareia, iar din stema regala aflata intr-un plan paralel, cel mai vizibil fiind sceptrul, insemnele regale fiind indepartate dupa abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, odata cu venirea comunistilor la putere.

In anul 1956, cu prilejul aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol in limba romana, teatrul iesean primeste numele marelui poet, dramaturg si om de cultura Vasile Alecsandri. In prezent, aceasta cladire gazduieste si Opera Romana din Iasi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1